Architectuur

Havenbedrijf opent Infopunt Nieuw Havenhuis

Wie het nieuwe Havenhuis beter wil leren kennen, kan vanaf zaterdag 6 juni terecht in het gebouw van de voormalige brandweerkazerne aan Kaai 63. Daar heeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen een Infopunt ingericht waar meer informatie te vinden is over het winnende ontwerp van toparchitecte Zaha Hadid. Ook komen bezoekers meer te weten over de maquettes van de laureaten die uiteindelijk niet werden gekozen en andere gerealiseerde of op touw staande infrastructurele projecten van het Havenbedrijf, zoals de Tweede Zeesluis en het Antwerp Coordination Center.

De officiële opening van het Infopunt vond plaats op woensdagavond 3 juni. Zo’n tweehonderd genodigden waren aanwezig tijdens deze feestelijke aangelegenheid. Voor het grote publiek opent het Infopunt in het weekeinde van 6 en 7 juni zijn deuren. Bezoekers kunnen dat weekeinde telkens van 13 tot 17.00 uur terecht op Kaai 63. Vanaf dan zal op woensdagen en zondagen de tentoonstelling ook tussen deze tijdstippen geopend zijn. Wie ’s avonds een bezoekje wil brengen, kan voortaan terecht op donderdag. Het Infopunt is dan geopend van 17 tot 21.00 uur. Het Infopunt sluit op 11 juli tijdelijk de deuren. Daarna zal het op geregelde tijdstippen weer worden opengesteld voor het publiek. Concrete informatie over openingsuren zal steeds te vinden zijn op www.havenvanantwerpen.be.

De nieuwe hoofdzetel van het Havenbedrijf komt tegemoet aan het nijpend tekort aan werkruimte in het huidige Havenhuis aan de Entrepotkaai. Het nieuwe Havenhuis, dat in de loop van 2013 zal worden betrokken, zal zowat vijfhonderd werknemers huisvesten. Het Havenbedrijf wil bovendien, met de centralisatie van de administratieve en technische diensten, de bedrijfswerking optimaliseren. Het gebouw moet op gepaste wijze de haven van Antwerpen als wereldhaven en als economische troefkaart van Antwerpen en Vlaanderen belichamen. Voor de keuze van een ontwerper werd geopteerd voor de procedure van een Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester, die in december 2007 werd gelanceerd en waaraan bijna honderd architectenbureaus hebben deelgenomen. Ze kregen ook een opdracht naar duurzaam bouwen mee.

Ook interessant