Woonleningen

Nederlander denk dat krapte op woningmarkt niet vermindert door coronacrisis

Nederlander denk dat krapte op woningmarkt niet vermindert door coronacrisis
Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal met 18 procent gestegen in vergelijking met het tweede kwartaal, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Hoewel er nog steeds sprake is van een stijging, lijkt het erop dat de groei begint af te vlakken. In het tweede kwartaal was de toename namelijk nog 49 procent. Tegelijkertijd denken ruim 7 op de 10 Nederlanders niet dat de krapte op de woningmarkt door de coronacrisis zal verminderen, omdat de vraag naar betaalbare woningen nog altijd groter is dan het aanbod. Dit blijkt uit een peiling van De Hypotheker onder 500 Nederlanders.

Sinds het begin van de coronacrisis is sprake van een significante stijging van het aantal hypotheekaanvragen. Dat was in het derde kwartaal opnieuw het geval, maar het lijkt er volgens De Hypotheker op dat de druk iets afneemt na de sterke piek die zich sinds maart heeft voorgedaan. De lagere groei van het aantal hypotheekaanvragen heeft volgens De Hypotheker met name te maken met de afname van het aantal oversluiters. Terwijl ruim een kwart van de hypotheekvragen in het tweede kwartaal nog afkomstig was van oversluiters, daalde dit in het derde kwartaal naar 18 procent. Dit komt mede door de lichte daling van de hypotheekrente sinds juli. Omdat de hypotheekrente aan het begin van de coronacrisis begon te stijgen, wilden veel oversluiters op de valreep nog profiteren van de lage rente. Nu lijkt deze urgentie voorbij. Niettemin is het aantal oversluiters nog altijd aanzienlijk hoger dan een jaar geleden. In vergelijking met het derde kwartaal van 2019 is deze groep met bijna 40 procent gegroeid.

Het aantal hypotheekaanvragen steeg in het vorige kwartaal het sterkst in de provincies Groningen (+51 procent), Overijssel (+37 procent) en Zeeland (+28 procent). In deze provincies zijn de woningen beter betaalbaar dan in de Randstad en is minder sprake van concurrentie op de huizenmarkt. Veel woningen liggen bovendien onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (310.000 euro), waardoor huizenkopers kunnen profiteren van een aantal voordelen, zoals een rentekorting. Maar ook in de Randstad, tot voor kort nog onbereikbaar voor veel huizenkopers, was sprake van een flinke toename, zoals in Zuid-Holland en Utrecht (beiden +23 procent).

Huizenbezitters zetten hypotheek liever in voor verbouwing dan verhuizing

Twee op de drie hypotheekaanvragen zijn gericht op de aankoop van een eerste of volgende woning. In het tweede kwartaal lag dit nog op 58 procent. In vergelijking met een jaar geleden is daarnaast sprake van een duidelijke trendbreuk als het gaat om het aantal hypotheekaanvragen voor de verbouwing of verduurzaming van een woning. Door de krapte op de huizenmarkt kiezen veel huizenbezitters er voor om niet te verhuizen, maar te investeren in hun bestaande woning. Zo bieden een lage(re) rente en mogelijke overwaarde mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. Deze financiële middelen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen of het verbouwen van de woning. In één jaar tijd is het aantal hypotheekaanvragen voor het verbeteren van de woning met 37 procent gestegen.

“Driekwart van de Nederlanders verwacht dat vanwege de coronacrisis de krapte op de woningmarkt niet zal verminderen”, zegt Michel van den Akker, directeur van De Hypotheker. “Het aantal hypotheekaanvragen is in het derde kwartaal weliswaar licht gestegen, maar het is door de schaarste van het aantal beschikbare woningen nog steeds lastig om een betaalbare woning te kopen, het aanbod is zeer beperkt. Het is dan ook cruciaal om de doorstroming op de huizenmarkt te blijven stimuleren om te voorkomen dat de woningmarkt op slot raakt.”

Ook interessant