Vastgoed

Hoe vind je de beste verkoopmakelaar voor je huis?

Hoe vind je de beste verkoopmakelaar voor je huis?
Wil je je woning verkopen? Dan hoop je vast op een snelle verkoop en de beste prijs voor je woning. Daarnaast is het prettig als je tijdens de verkoop zoveel mogelijk wordt ontzorgd. Het verkopen van een woning luistert immers nauw. Het is daarom een goede keuze om een professionele verkoopmakelaar in de arm te nemen. Maar hoe vind je deze? In deze blog geven wij je 5 tips, zodat de verkoop van je huis een prettige ervaring zal worden.

1. Kies een makelaar met lokale/regionale kennis

Je kunt het je voorstellen dat de woningmarkt in de Randstad anders is dan in Friesland of Drenthe of een gemeente in Vlaanderen. De woningmarkt kan zelfs per stad of per wijk verschillen. Het is dan ook verstandig om een woningmakelaar in de arm te nemen die kennis heeft van de (lokale en regionale) markt. Woon je bijvoorbeeld in Amstelveen of Zaandam, dan zal een makelaar in Amstelveen en makelaar in Zaandam een goede keuze zijn. Je woning verkopen via een lokale makelaar, resulteert vaak in een grotere betrokkenheid, snellere verkoop en hogere verkoopprijs!

2. Kies een makelaar die lid is van een branchevereniging

Als je kiest voor een verkoopmakelaar die is aangesloten bij een branchevereniging, dan geniet je vaak een bepaalde mate van zekerheid. Om aangesloten te kunnen zijn bij een branchevereniging, moet de makelaar immers aan bepaalde opleidings- en kwaliteitseisen voldoen. Dit houdt o.a. in dat de makelaar de juiste opleiding heeft gevolgd en jaarlijks zijn kennis bijspijkert. Voorbeelden van brancheverenigingen zijn NVM, VastgoedPRO en VBO.

3. Let op courtage kosten

Als je je woning verkoopt via een makelaar, dan betaal je courtage kosten. Dit is vaak een percentage van de verkoopsom. Neem je een makelaar in de arm die is aangesloten bij een branchevereniging, dan zal de courtage doorgaans binnen een bepaald spectrum vallen. Courtages variëren gemiddeld tussen de 1% en 2%. Makelaars zonder branche lidmaatschap zijn vrij in het bepalen van de hoogte van de courtage. Het is daarom verstandig om van tevoren duidelijke afspraken te maken omtrent de kosten en dit ook schriftelijk vast te leggen. Let op: veel makelaars hanteren vaak ook opstartkosten.

4. Wed niet op één paard

Naast dat je moet aankunnen op de kennis en kunde van je verkoopmakelaar, is een persoonlijke klik niet onbelangrijk. Je woning verkopen doe je immers niet iedere dag. Kies een makelaar die de tijd voor jou en je verhaal neemt!

5. Full-service verkoopmakelaar

Sommige makelaars doen meer dan verkopen alleen. Er zijn ook makelaars die zorg dragen voor je hypotheek, verzekeringen én verhuizing. Dit kan bijvoorbeeld prettig zijn als je niet alleen een woning wilt verkopen, maar ook wilt aankopen. Prettig als je al je zaken bij één specialist wilt onderbrengen.

Een verkoopmakelaar speelt een grote rol in de verkoop van je huis. Neem de tijd om de juiste match te vinden. Hopelijk helpen onze tips hierbij. Succes!

Ook interessant