Koop je nu een huis in tijden van Corona of wacht je beter af?

  BE   28 september 2020 Bron: Credishop
Koop je nu een huis in tijden van Corona of wacht je beter af?
Covid-19 beheerst al maanden ons dagelijks leven. Wat als je een vastgoeddroom hebt en overweegt om een woning te kopen? Is het in Corona-tijden zinvol om de stap te zetten of wacht je beter af?

De vastgoedmarkt tijdens de pandemie

Toen Covid-19 op grote schaal uitbrak en ons land een eerste lockdown kende, moesten vastgoedkantoren hun deuren sluiten. Een huis of appartement bezichtigingen was niet meer mogelijk. Sommige vastgoedemakelaars gingen de creatieve toer op en zochten digitale oplossingen om woningen toch te laten zien aan potentiŽle kopers.

Maar je wilt toch altijd een klik maken met je nieuwe woning en vele geÔnteresseerden wachtten gewoon af. Verder zorgde de pandemie er ook voor dat mensen meer tijd namen om andere woningen te bekijken en te vergelijken.

Tegelijkertijd informeerden meer mensen zich over de verschillende mogelijkheden voor hun woonlening bij onafhankelijke kredietmakelaars. Kortom, er werd gretig gebruik gemaakt van de extra tijd die beschikbaar werd. Vastgoed kopen en verkopen gebeurde veel minder.

Van zodra de lockdown achter de rug was en immokantoren terug aan de slag gingen, ging het ontzettend snel. Er ontstonden zelfs wachtrijen, woningen werden aan de (te hoge) vraagprijs gekocht in plaats van de reŽle waarde Ö Er was nu eenmaal meer concurrentie tussen kopers, waardoor de betaalde prijzen hoger lagen. Tegelijkertijd werden de vragen aan kredietbemiddelaars een stuk concreter en ging het aantal kredietdossiers in stijgende lijn.

Was de Covid-19-ellende daarmee achter de rug? Neen, jammer genoeg niet. Er volgde een tweede piek tijdens de zomerperiode. Drastische maatregelen (beperking van de bubbels bijvoorbeeld) volgden, maar geen nieuwe lockdown. Welke impact heeft deze nieuwe golf op de vastgoedmarkt? Heel wat potentiŽle kopers kijken alvast de kat opnieuw uit de boom. De schrik om hun job te verliezen tijdens de komende maanden, leeft ongetwijfeld bij veel mensen.

Zal Corona de woningen duurder maken?

Waarschijnlijk wel.

Feit is dat de waarde van een huis doorgaans hoger ligt dan die van andere huizen omwille van een aantal objectieve criteria: een goede EPC-waarde, de staat van het pand (nieuwe ramen en deuren, centrale verwarming, Ö).

Door Covid-19 zullen ook subjectieve parameters een invloed hebben op de waarde van een woning. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden die een huis biedt om thuis te werken. Vůůr Corona was dit vaak niet echt van groot belang. Nu thuiswerk voor veel werknemers zowat een tweede natuur geworden is, is dit een ander verhaal. Huizen of appartementen die de nodige ruimte bieden voor thuiswerk, zullen waarschijnlijk in waarde stijgen. Ook de prijs van huizen of appartementen die over een tuin of een terras beschikken, zal de komende jaren toenemen. We hebben immers met zijn allen gemerkt hoe we kunnen genieten van zon en frisse licht tijdens een lockdown. En wie durft vandaag voorspellen dat er nooit nog een lockdown zal volgen. Andere eigenschappen die de waarde van een woning positief zullen beÔnvloeden, zijn de nabijheid van een groene long (zoals een park of een bos) en/of een ligging buiten de stad (mensen hebben nu eenmaal behoefte aan beweging en ruimte).

Huizen blijven duur door lage rentevoeten voor woonkrediet

De vraag en het aanbod van woningen wordt beÔnvloed door de stand van de rentevoeten:

- hoe lager de rentevoeten, hoe hoger de vastgoedprijzen
- hoe hoger de rentevoeten, hoe lager de vastgoedprijzen

Dit moet je goed beseffen als je kandidaat-koper bent. Laat daarom altijd een onafhankelijke schatting van je droomwoning uitvoeren. Want anders loop je het risico dat je meer betaalt dan nodig.

Zal de rente op hypothecaire leningen stijgen?

Neen, volgens de kredietspecialisten van Credishop zal dit niet meteen gebeuren. Zo deed de Europese Centrale Bank er in pre-Corona-tijden al alles aan opdat de rente zo laag mogelijk bleef.

Bovendien speelt het Covid-19-effect nu volop: de economie moet blijven draaien en banken moeten daarin hun rol opnemen als facilitator. Met andere woorden, banken moeten hun geld beschikbaar houden voor particulieren en bedrijven, opdat zij kunnen investeren.

Alleen is het consumentenvertrouwen vandaag aan de lage kant en zijn banken door de Corona-crisis voorzichtiger geworden in de acceptatie van kredietaanvragen.

Tot hoeveel kan je nog lenen voor een huis?

De Nationale Bank van BelgiŽ, de toezichthouder op de financiŽle sector, heeft richtlijnen uitgevaardigd aan de banken, met als opzet strenger te zijn. Zo mogen kandidaat-kopers nog maximaal tot 90% van de aankoopprijs lenen. Maar dit wordt bij de bank beoordeeld op portefeuilleniveau.

Anders gezegd, uitzonderingen kunnen nog steeds, maar het blijven echt wel uitzonderingen.

Hoeveel bedragen de kosten bij de aankoop van een woning?

Die extra kosten kunnen redelijk hoog uitvallen. Hieronder is een voorbeeld van een woning van Ä 200.000. Deze kosten verschillen per gewest:

  • Vlaanderen: voor registratierechten en notariskosten betaal je +/- Ä 10.500
  • Brussel: voor registratierechten en notariskosten betaal je +/- Ä 7.500
  • WalloniŽ: voor registratierechten en notariskosten betaal je +/- Ä 26.500

Precies door die extra kosten zal een kandidaat-koper dus over meer eigen middelen moeten beschikken als je jouw eerste woning wilt kopen.

Kan je dan nog alles lenen?

Een huis kopen zonder spaargeld kan zeker nog, maar het is minder evident. Daarom doe je er als kandidaat-koper goed aan om te rade te gaan bij een gespecialiseerde kredietbemiddelaar. Zo een bemiddelaar werkt met meerdere banken en kredietgevers samen en kan dus meerdere oplossingen bieden voor de consument.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo