Ondanks forse prijsstijging koophuizen keert het tij op Nederlandse woningmarkt

  NL   9 juli 2020 Bron: ABN AMRO
Ondanks forse prijsstijging koophuizen keert het tij op Nederlandse woningmarkt
De prijzen stijgen hard en het aantal transacties is hoog. Voor 2020 verwacht ABN AMRO dat de huizenprijzen 6 procent stijgen. Het prijsniveau wordt opgestuwd door de rente, die dankzij ingrijpen van de centrale banken laag is gebleven. Ook het hardnekkige woningtekort ondersteunt het prijsniveau. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 89.000 huizen van eigenaar veranderd, 4.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de positieve cijfers over de eerste vijf maanden is het volgens de bank onvermijdelijk dat ook de huizenmarkt last gaat ondervinden van de door de coronacrisis verzwakte economie. ABN AMRO rekent er op dat de huizenprijzen volgend jaar met 2 procent dalen en dat het aantal transacties dit jaar met 5 procent en volgend jaar met 10 procent gaat dalen.

Vóór corona al voorzichtige signalen van keerpunt woningmarkt

Ondanks de ingrepen van de centrale banken gaat ook de woningmarkt de effecten van de crisis voelen. Volgens ABN AMRO krimpt de economie dit jaar met meer dan 5 procent en gaat de werkloosheid in de loop van volgend jaar pieken boven de 7 procent. De bank ziet de eerste signalen voor een kentering op de woningmarkt. Zo is het aantal te koop staande woningen gestegen: door de onzekerheid over de economische ontwikkeling willen doorstromers meer dan voorheen eerst hun eigen huis verkopen, voordat zij een nieuwe woning aanschaffen. Zo voorkomen zij dubbele woonlasten. Verder lag de prijsstijging in Amsterdam al vóór de lockdown enige tijd onder het nationaal gemiddelde. Bij het herstel van de afgelopen jaren liep de hoofdstad iets voor op de rest van het land. Nu, bij een afzwakking van de markt, is dit volgens ABN AMRO waarschijnlijk weer zo.

Geen kapers op de kust

In de eerste vijf maanden van dit jaar lag het aantal woningtransacties hoger dan verwacht. “We gingen ervan uit dat de fysieke beperkingen van de lockdown een rem zou zetten op de woningbezichtigingen en -aankopen en dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken”, zegt Philip Bokeloh, Econoom Woningmarkt van het Economisch Bureau van ABN AMRO. “Daar was echter geen sprake van. Kennelijk zagen kopers hun kans schoon om toe te slaan zonder kapers op de kust. Wat wellicht ook meespeelt is dat sommige kopers met het oog op een mogelijke rentestijging spoed hebben gezet achter hun woningaankoop. Daarnaast zijn er kopers die corona als een kortstondig probleem zagen en dachten dat de negatieve invloed op de economie wel zou meevallen. Weliswaar is door de overheidsmaatregelen veel financieel leed verzacht, maar het effect van de crisis zal zich nog laten voelen. Bovendien valt het risico van een tweede golf besmettingen niet uit te sluiten, is de internationale economie nog harder geraakt dan gevreesd en groeit het gevaar dat bedrijven en gezinnen gaan bezuinigen om financiële tegenvallers op te vangen. Dit gaat ongetwijfeld zijn weerslag hebben op de woningmarkt. Daarom verwachten wij dat het aantal woningaankopen de komende maanden afneemt en de woningprijs volgend jaar daalt.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo