Woonleningen

Minder dan 1% kandidaat-kopers tekent in voor Vlaamse renteloze renovatielening

Minder dan 1% kandidaat-kopers tekent in voor Vlaamse renteloze renovatielening
Eén van de concrete maatregelen van de Vlaamse regering, in navolging van de VN-klimaattop in Glasgow, is vanaf 2023 de verplichting tot renovatie voor wie een energieverslindende woning koopt. Concreet moet een woning met een label E of F naar een label D evolueren, wat gemiddeld € 50.000 kost. De Vlaamse regering heeft in 2021 onder andere de renteloze renovatielening in het leven geroepen als extra stimulans. Hypotheek.winkel, het adviesbureau dat hypothecaire kredieten bij 25 verschillende banken vergelijkt, merkt echter dat die steunmaatregel amper aangevraagd wordt: in nog geen 1% van de dossiers wordt hierop een beroep gedaan. Kandidaat-kopers hebben namelijk geen financiële ruimte om dat extra krediet te nemen en renovaties door te voeren, ook al is het renteloos. Hypotheek.winkel roept op om economie en ecologie te verzoenen en om zo naar een duurzame, maar ook stabiele en betaalbare woningmarkt te gaan.

Zuivere woningaankoop zonder energievriendelijke verbouwing

In het klimaatakkoord worden naast verplichtingen ook stimulansen voorzien om renovaties door te voeren. Zo zal wie een woning renoveert tot label A, B of C voor een looptijd van tien jaar kunnen lenen met een negatieve rente. Wie tot label D renoveert, komt in aanmerking voor renteloze leningen.

Vlaamse renteloze renovatielening mist zijn start

“Maar, als je al je spaargeld steekt in een woning die te duur aangekocht wordt in een oververhitte markt, hou je weinig tot geen geld over voor energetische renovaties. Ook een hogere maandlast voor een hoger uitgevallen woonkrediet omdat je meer hebt moeten bieden om de woning te krijgen, laat weinig ruimte over voor een extra (renteloos) renovatiekrediet”, aldus David Geerts, CEO van hypotheek.winkel en ervaren hypotheek.expert.


Hypotheek.winkel ziet dan ook dat veel van hun klanten een zuivere woningaankoop doen, zonder budget voor verbouwingen en ziet in minder dan 1% van de gevallen een aanvraag voor een renteloze renovatielening.

“Zal het renovatiekrediet met een negatieve rente niet vooral genomen worden door wie het financieel niet nodig heeft? Want mensen die het wel nodig hebben, hebben de financiële ruimte niet om dat extra krediet te nemen, al heeft het een negatieve rente”, vult Geerts aan.Vlaamse renteloze renovatielening mist zijn start

Gemiddeld € 50.000 voor renovatiekosten

Hypotheek.winkel is sinds maart vorig jaar een samenwerking gestart met Plan4Home, een private onderneming die als renovatiecoach de kandidaat-koper een renovatie- en energieadviesplan op maat aanbiedt. Volgens cijfers van Plan4Home kost het gemiddeld € 50.000 om een bestaande woning met energielabel E of F naar D te brengen. Dergelijke woningen moeten in de praktijk namelijk volledig aangepakt worden.

“Eerder werd geschat dat een renovatie van een dergelijke woning tussen de € 26.000 tot € 37.000 kost. Met de kost voor dakisolatie, zonnepanelen, een warmtepomp en nieuwe ramen kom je rond deze prijs uit. Maar zonnepanelen kunnen niet geplaatst worden op oude elektrische installaties zonder keuring, nieuwe verwarming kan vaak niet op oude leidingen komen of op een vloer die niet geïsoleerd is. Na deze werken schatten we dan nog rond de € 18.000 voor een nieuwe keuken en badkamer, wat in oudere woningen toch ook vaak aan de orde is. De prijs ligt volgens onze berekeningen dus een pak hoger”, aldus Bert Vandeputte van Plan4Home.


Ongeveer 40% van de ingediende dossiers bij hypotheek.winkel in de laatste twaalf maanden bevatten een woning met een E of F score. Dit komt overeen met de spreiding van de energiescores in het volledige residentiële vastgoedpark in Vlaanderen.

Maatregelen voor een duurzame, maar ook betaalbare en stabiele woningmarkt

Het ECB waarschuwde onlangs nog voor een prijscorrectie van de vastgoedmarkt. Volgens hypotheek.winkel is een correcte prijszetting voor alle betrokken partijen van groot belang en moet het begin van het aankoopproces aangepakt wordt. Van een verplichting van de opschortende voorwaarde bij de opmaak van elke compromis tot bijvoorbeeld een verplichte tijd laten tussen twee woningbezoeken om een energie- en renovatieplan op te stellen.

Een andere oplossing volgens hypotheek.winkel is om naast het renteloos renovatiekrediet, ook een rentebetalend renovatiekrediet aan te bieden, maar met vijf jaar kapitaaluitstel. De eerste vijf jaar worden dan enkel de interesten betaald, en pas na vijf jaar start de kapitaalaflossing.

Vlaamse renteloze renovatielening mist zijn start

“Dit kan het probleem van de hoge maandelijkse last opvangen. Indien dit probleem aangepakt wordt, dan valt het obstakel om energievriendelijk te verbouwen weg”, aldus Geerts.


Volgens hypotheek.winkel is het in elk geval alle hens aan dek voor de professionals in de sector om de kandidaat-kopers zo goed mogelijk te begeleiden.

"Bij elk kredietdossier dat niet over nieuwbouw gaat, is het onze taak om de consument te overtuigen om het energieplan onder de loep te nemen. Voor ons is hier geen weg naast”, besluit David Geerts.

Ook interessant