Verbouwen

10 tips om uw renovatiebudget te verhogen

10 tips om uw renovatiebudget te verhogen
Een warm en comfortabel huis hoeft niet onbetaalbaar te zijn. Toch loopt het kostenplaatje bij een renovatie al gauw hoog op. De financiële drempel houdt vaak potentiële kopers tegen om een woning met hoge renovatienoden aan te kopen of de huidige woning grondig energetisch te renoveren naar de comfortnoden van vandaag. Toch is het NU het moment om te renoveren, of beter reNUveren. Er bestaan verschillende financieringsopties die weinig gekend zijn, maar heel wat mogelijkheden bieden. Verhoog nu uw renovatiebudget en bespaar voor altijd op uw energiefactuur. ReNUveren was nog nooit zo gemakkelijk met deze 10 tips om uw renovatiebudget te verhogen.

Vlaamse overheid start campagne reNUveren

1) Wederopname hypothecaire lening

Heeft u een hypothecaire lening lopen en is die (bijna) afbetaald? Dan is dit een uitstekend moment om uw verbouwingen te plannen. Hergebruik uw bestaande hypotheek voor uw nieuw renovatieproject en geniet van verschillende financiële voordelen. Zo vermijdt u notaris- en hypotheekkosten en wordt uw maandelijks budget niet belast met een extra afbetaling.

2) Het renteloze renovatiekrediet

Een pand gekocht in 2021? Dan kunt u beroep doen op het renteloze renovatiekrediet van de Vlaamse overheid. Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, kan bovenop de hypothecaire lening voor de aankoop van het pand ook een renteloze lening tot 60.000 euro afsluiten voor de renovatie ervan. Ook sloop- en heropbouw komen in aanmerking. Het renovatiekrediet is renteloos aangezien de interesten automatisch één keer per jaar worden terugbetaald. ReNUveren was nog nooit zo interessant.

3) Herziening van de hypotheeklening

In sommige gevallen is het interessant om uw hypothecaire lening te herzien. Wanneer de rentevoeten dalen bijvoorbeeld. Lenen aan een lagere rentevoet zorgt voor een lagere maandlast waardoor er geld vrijkomt dat u kan gebruiken voor een renovatielening. U kan uw hypotheeklening herzien bij uw eigen bank of bij een andere financiële instelling. Door de kosten die hierbij komen kijken is een herziening van de hypotheeklening enkel de moeite waard vanaf 1% rentewinst.

4) De EPC-labelpremie

Iedereen die eigenaar is van een woning of appartement met een slecht energielabel kan een EPC-labelpremie aanvragen. Die premie kan oplopen tot 5.000 euro als u binnen vijf jaar het energielabel van uw woning aanzienlijk verbetert. Dit doet u door uw woning te voorzien van hernieuwbare energie en stevige isolatie, waar u trouwens ook een premie kan voor krijgen. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken, kunt u het best advies inwinnen bij uw architect, bij de energiedeskundige die het EPC van uw woning heeft opgesteld, of bij een Energiehuis.

5) Verlening looptijd hypotheek

Wanneer u de looptijd van uw hypotheek verlengt, verlaagt u het maandelijkse bedrag dat u moet afbetalen. Op die manier wordt er ruimte gecreëerd voor een renovatielening zonder veel impact op uw maandbudget. Uw maandelijkse afbetalingslast blijft namelijk hetzelfde.

6) De Vlaamse renovatiepremie

Voor de renovatie van uw woning kunt u ook een overkoepelende renovatiepremie aanvragen. Deze premie is in het leven geroepen door de Vlaamse overheid om niet-energetische panden grondig te renoveren. Let op, om in aanmerking te komen voor de premie moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Surf naar de website van Wonen Vlaanderen voor meer informatie.

7) Voorschot op het aanvullend pensioen voor werknemers

Wanneer u een voorschot opneemt op uw aanvullend pensioen (2de pijler), zal uw bank of verzekeringskantoor u een bepaalde som uitbetalen die u kan gebruiken voor de aankoop en het renoveren van uw woning. Zo hoeft u uw spaargeld in goed renderende beleggingen niet op te nemen. De naam ‘voorschot’ is een beetje misleidend, aangezien u het bedrag zal lenen. Wanneer uw aanvullend pensioen definitief wordt uitbetaald en u die 'lening' nog niet heeft terugbetaald, zal de kredietinstelling het nog openstaande bedrag afhouden van het aanvullend pensioen dat zij u moet uitbetalen. Let op, niet alle contracten bieden de mogelijkheid om een voorschot op te nemen. Ga langs bij de notaris in uw buurt voor informatie en voorwaarden.

8) Tijdelijk 6% btw bij sloop- en heropbouw

Niet ieder pand is geschikt voor renovatie. Soms is sloop- en heropbouw interessanter. Het verlaagd btw-tarief van 6 % voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen wordt in 2021-2022 uitgebreid tot gans het Belgische grondgebied. Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². Op een bouwbudget van 200.000 euro, kan je tijdelijk nu 30.000 euro btw uitsparen. Wie niet in aanmerking komt voor de btw-verlaging, kan ik veel gevallen genieten van de Vlaamse slooppremie van 10.000 euro.

9) Verlaagd verkooprecht bij een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Wanneer u een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) van uw woning uitvoert, kan u beroep doen op een verlaagd verkooprecht van 5% voor uw enige en eigen woning. Zo’n renovatie heeft 2 voorwaarden. De opwekker voor verwarming of koeling moet volledig vervangen worden én minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omhullen en die grenzen aan de buitenomgeving moeten geïsoleerd worden. Ook in geval van sloop- en heropbouw van uw enige en eigen woning kunt u genieten van het verlaagd verkooprecht van 5%. Vraag meer informatie aan de notaris in uw buurt.

10) Energiepremies van de netbeheerder

Netbeheerder Fluvius geeft premies voor zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers in zowel bestaande als recente nieuwbouwwoningen en appartementen. De premies gelden voor nieuwbouwwoningen en appartementen waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend of die aangesloten zijn op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2014, waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen én de EPB-aangifte tijdig werd ingediend. Daarnaast geeft Fluvius premie voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en isolerende beglazing in bestaande woningen.

Ga langs bij uw bank- of verzekeringskantoor of surf naar www.energiesparen.be voor meer informatie.