Eerste Vlaams renteloos renovatiekrediet toegekend

  BE   12 februari 2021 Bron: Remy
Eerste Vlaams renteloos renovatiekrediet toegekend
V.l.n.r. Minister van Energie Zuhal Demir, ontlener Claudia Garcia-Paz en Hans Vermeulen, directeur van Onesto groep.
Onesto Kredietmaatschappij kent het eerste Vlaamse renteloos renovatiekrediet toe dat de Vlaamse Regering recent lanceerde. Op dit krediet (tot 60.000 euro) kunnen nieuwe eigenaars van een woning of appartement beroep doen sinds 1 januari 2021. De 35-jarige Limburgse Claudia Garcia-Paz, een alleenstaande mama van twee, is de eerste ontlener. “Iedereen moet in een goede, energiezuinige woning kunnen wonen”, aldus Hans Vermeulen, directievoorzitter van Onesto Groep. “Niet alleen mensen met een groot vermogen of een hoog inkomen. Vandaar dat Onesto met dit renteloos renovatiekrediet écht aan de slag gaat en daarnaast sterk inzet op begeleiding.”

Onesto Kredietmaatschappij slaagt er op enkele weken tijd in om een eerste lening via het Vlaams renteloos renovatiekrediet rond te krijgen. De Limburgse Claudia Garcia-Paz, een gescheiden moeder van 35 jaar, is de eerste ontlener.

“Als alleenstaande is het extra moeilijk om een degelijk huis te kopen”, aldus Claudia. “Via Onesto kreeg ik toch een betaalbare lening. Ze vertelden me bovendien dat Vlaanderen de rente van het renovatiekrediet op zich zou nemen, als ik grondig renoveer. En dat gaan we doen: van een EPC-label F naar minstens een C-label. Daardoor kunnen we nu toch echt een grote stap vooruit zetten met ons gezin, in ons nieuwe huis in Maasmechelen.”

Eerste Vlaams renteloos renovatiekrediet
Ontlener Claudia Garcia-Paz

Inzetten op begeleiding

“Wij hebben in dit verhaal als kredietinstelling een belangrijke rol te spelen”, aldus Vermeulen. “De aankoop van een woning is een écht sleutelmoment. Als er dan niet wordt nagedacht over de renovatie, dan dreigen woningen nog tientallen jaren energie te verslinden.”

Maatschappelijke meerwaarde komt voor Onesto duidelijk op de eerste plaats. “Dit soort leningen, waar we ook inzetten op begeleiding bij de renovatie, heeft niet alleen impact op de klimaatdoelstellingen. Betaalbaar en comfortabel wonen is ook van belang voor het welzijn van mensen. Geld alleen helpt niet vooruit, maar begeleiding zonder betaalbare financiering evenmin. Daarom ondersteunen we mensen bij het opstellen van hun renovatieplan. Kiezen ze wel voor de juiste werken binnen een doordachte aanpak? Past alles mooi binnen budget? En hoe kunnen premies helpen om toch net dat stapje verder te kunnen zetten?”

Maatregel in de kijker zetten

Verder wilt Onesto, samen met de Vlaamse Overheid, de maatschappelijke relevantie van de maatregel in de kijker zetten. “Renoveren kost geld en is voor veel mensen een grote financiële inspanning. Dat is ook zo voor Claudia. Daarom hebben we sinds 1 januari het renteloos renovatiekrediet tot 60.000 euro in het leven geroepen om hen daar een extra duw in de rug bij te geven. Als we op kruissnelheid naar 95.000 renovaties per jaar willen gaan, moeten we het mensen gemakkelijker maken om te renoveren. Zo zorgen we er ook voor dat hun energiefactuur daalt, het wooncomfort stijgt, maar we stimuleren ook de economische activiteiten in de bouwsector die nu bijzonder hard getroffen wordt door de coronacrisis”, stelt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Renteloos renovatiekrediet: extra info

Wie een woning met een slechte energieprestatie koopt en binnen de vijf jaar de energieprestatie daarvan aanzienlijk verbetert, zal aansluitend bij het hypothecair krediet voor de verwerving van het pand, ook een renteloos renovatiekrediet kunnen afsluiten. De kredietinstellingen Argenta, Axa, Belfius, BNP-Paribas, CKV, Crelan, DVV verzekeringen, Hypostart, KBC, Onesto Kredietmaatschappij, Triodos en vdk bank staan nu al klaar om geïnteresseerden te helpen. Andere banken zullen volgen in de loop van het voorjaar van 2021. Voor meer info: energiesparen.be/renteloos-renovatiekrediet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo