Bouwopleiding positief over renovatieplannen Vlaams minister Demir

  BE   20 januari 2021 Bron: PXL
Bouwopleiding positief over renovatieplannen Vlaams minister Demir
Foto: PXL
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir wil richting 95.000 grondige renovaties per jaar, waar dat momenteel nog 60.000 is. In 2021 mobiliseert de Vlaamse regering ongeveer 300 miljoen euro via nieuwe maatregelen om alleenstaanden en gezinnen te helpen bij hun renovatieplannen. “Goede zaak”, zegt Chris Leinders, opleidingshoofd Bouw van de Hogeschool PXL. “Maar zonder een grotere instroom van bouwtechnici zal het niet gaan lukken.”

Vanaf 1 januari kunnen nieuwe eigenaars van niet-energiezuinige woningen een renteloos renovatiekrediet tot 60.000 euro krijgen als duw in de rug. Daarmee wil Demir jaarlijks ongeveer 18.000 woningen grondig energetisch zuinig maken. Ze wil daarvoor 62,5 miljoen euro per jaar aan kapitaal mobiliseren voor de mensen, waarbij de rente en de beheerskosten van 6 miljoen euro voor rekening van de overheid zijn. Alle eigenaars van niet-energiezuinige woningen die hun EPC-score verbeteren kunnen een labelpremie tot 5.000 euro krijgen. Een labelpremie tot 3.750 euro is er voor alle eigenaars van niet-energiezuinige appartementen. Demir wil zo 24.500 gezinnen steunen om hun woning of appartement grondig energetisch zuinig te maken. Voor de maatregelen wordt 80,7 miljoen euro uitgetrokken.

Maar er is meer. Een verhoogde dak- en buitenmuurisolatiepremie moet asbestverwijdering telkens gepaard laten gaan met isoleren. Demir verdrievoudigt de reguliere isolatiepremie als er asbest is van 4 euro per m² naar 12 euro per m² en heeft daar in totaal 40,7 miljoen euro veil. Daarmee zou het mogelijk zijn om 34.000 asbestdaken en 10.000 asbestgevels aan te pakken. Een verdubbeling van de premies voor buitenmuurisolatie en hoogrendementglas naar 16 euro (glas) en 30 euro (isolatie) per m² moet per jaar 10.300 buitenmuurisolaties en 40.300 glasvervangingen ondersteunen. Demir trekt daarvoor 24,2 miljoen euro uit.

Carrière-switch naar bouwsector

“Dit renovatieplan van minister Demir zet de bouwsector mee centraal in de Vlaamse energietransitie”, zegt Chris Leinders, Opleidingshoofd Bouw van de Hogeschool PXL. “De bouw is de sector bij uitstek die de klimaatdoelstellingen en het economisch herstel combineert. Maar de sector schreeuwt op alle niveaus om meer goed opgeleid personeel. Zonder een grotere instroom van bouwtechnici zal het niet gaan lukken. Het is essentieel dat de overheid ook het maken van een carrière-switch naar de bouwsector stimuleert. Door de crisis zijn veel mensen jammer genoeg hun job kwijtgeraakt. De bouwsector heeft een heel divers aanbod aan jobs met een zeer hoge werkzekerheid en heeft deze mensen broodnodig. Als een van de belangrijkste bouwopleidingen van Vlaanderen staan wij samen met de sector klaar om deze mensen klaar te stomen voor hun job in de bouwsector. Via onze afstands -en avondonderwijs kunnen wij mensen ook de switch laten maken in combinatie met hun huidige job.”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo