Vlaamse overheid investeert in energiebesparing eigen gebouwen

  BE   6 januari 2021 Bron: VEB
Vlaamse overheid investeert in energiebesparing eigen gebouwen
Vlaams Minister van Energie, Zuhal Demir - © BELGA
De Vlaamse regering kende op 11 december 3,3 miljoen euro aan middelen toe voor energiebesparende projecten binnen de overheid. Overheidsdiensten kunnen via het Vlaams Energiebedrijf projecten indienen in het kader van het Actieplan Energie-Efficiëntie. In de zomer kende ze al 0,7 miljoen euro toe. In totaal subsidieerde de regering in 2020 dus voor 4 miljoen euro energiebesparende projecten binnen de overheid. Het gaat over 50 projecten, met een geschatte CO2-besparing van 5 716 ton.

Vlaams Minister van Energie, Zuhal Demir: “De overheid moet het goede voorbeeld geven voor de klimaatdoelstellingen. Ook in 2021 doen we voort met het Actieplan Energie-Efficiëntie.”

Het Actieplan Energie-Efficiëntie voor de Vlaamse overheid gaat al enkele jaren mee. Nieuw is dat toekenning in verschillende rondes gebeurd. Publieke diensten die al een projectvoorstel hebben liggen, moeten zo dus minder lang wachten en kunnen direct tot actie overgaan.

De toegekende projecten van deze oproep ondersteunen voornamelijk de verledding en verschillende isolatieprojecten. De totale investeringswaarde ligt op 4 848 160 euro, de projecten worden dus voor 83% gefinancierd door het Actieplan. Bij realisatie zullen de renovatieprojecten 4,39 GWh primaire energiebesparing per jaar opleveren. Ter vergelijking: dat komt overeen met het primair energieverbruik van 137 gezinnen. De bijhorende CO2-besparing is 5 716 ton CO2, het equivalent dat 473 hectare bos op een jaar kan opnemen.

Frederik Hindryckx, CEO Vlaams Energiebedrijf, trekker van het Actieplan: “We zijn verheugd dat in 2020 meer projecten werden ingediend dan het jaar ervoor. We hopen dat die trend zich dit jaar voortzet.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo