Energie

Eerste windturbine op sociale woningen in Vlaanderen

Eerste windturbine op sociale woningen in Vlaanderen
Cordium plaatste als eerste sociale huisvestingsmaatschappij in Vlaanderen een windturbine op daken van sociale woningen. Samen met het al bestaande warmtenet voorziet deze turbine in de energie van 68 sociale woningen in Kuringen (Hasselt). Hierdoor is Cordium niet alleen verhuurder, maar ook duurzame energieproducent voor haar sociale huurders. Dit levert een energiebesparing op van 130 MWh/jaar en zorgt voor een CO2-reductie van 56 ton per jaar.

Deze windturbine vormt een nieuwe stap in de energiezuinige opbouw van de projectsite Broekerwinning in Kuringen, nabij Hasselt. Een windturbine op een dak is anders dan een windturbine op de grond. Dit is een eerste type verticale windturbine van ongeveer 4 meter hoog. Deze turbine draait in alle windrichtingen en werkt al bij erg lage windsnelheden, al vanaf 2 à 3 meter per seconde. Draaigeluiden zijn nauwelijks hoorbaar, erg belangrijk aangezien deze turbine op een dak in een woonwijk staat.

“Cordium neemt het voortouw om energiezuinig en betaalbaar wonen meer dan ooit te combineren. Het warmtenet en de windturbine voorzien onze sociale huurders op een ecologische, betaalbare manier van energie. Het woord eco-sociaal wonen is hier op zijn plaats.”

Carien Neven, voorzitter Cordium


Warmtenet

De energievoorziening van de 68 sociale woningen op deze site draaide al op een warmtenet (van de 4e generatie). Het warmtenet voorziet alle woningen van verwarming via een ondergronds netwerk van geïsoleerde leidingen waarin warm water van 60 à 70 graden stroomt. Natuurlijke energiebronnen staan in voor de opwarming van het water, zoals warmtepompen die de energie uit de bodem halen. Nu komt daar dus windkracht bij.

CO2-reductie van 56 ton

Hierdoor is Cordium niet alleen verhuurder, maar ook duurzame energieproducent voor haar sociale huurders. Werken met hernieuwbare bronnen – warmte en wind – levert een energiebesparing van 130 MWh/jaar op en zorgt voor een CO2-reductie van 56 ton. Om te vergelijken: dit is het equivalent van bijna 30 middenklassewagens die 12.000 kilometer per jaar rijden.

Terugverdieneffect

Cordium investeerde in het warmtenet en de windturbine 650.000 euro. Deze werd voor de helft gesubsidieerd via Europese projecten (voornamelijk Resilient Europe). Op termijn wil Cordium via de verkoop van energie een terugverdieneffect creëren op haar extra investering in dit warmtenet en deze windturbine.

“Van dit project word ik nu eens echt warm: het is fantastisch om te zien hoe innovatie en energiezuinigheid hand in hand gaan bij Cordium. Als Vlaamse overheid kunnen we dat alleen maar toejuichen. Ook wij vinden het belangrijk dat sociale huurwoningen zo energiezuinig mogelijk gebouwd worden. Met de maatregelen die we opleggen, loopt de sociale woningbouw 5 jaar voor op de rest van de residentiële sector. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook om een te hoge energiefactuur voor de sociale huurders tegen te gaan.”

Matthias Diependaele, minister van Wonen

Ook interessant