Stroomvoorspeller toont live productie zonne- en windenergie in BelgiŽ

  BE   30 november 2018 Bron: Vlaamse regering
Stroomvoorspeller toont live productie zonne- en windenergie in BelgiŽ
Bart Tommelein, Vlaams Minister van Energie, stelde op donderdag 29 november de Stroomvoorspeller voor. Dit instrument werd ontwikkeld door het Vlaams Energieagentschap en 3E en is een primeur voor Europa. Op www.stroomvoorspeller.be kan je in realtime zien hoeveel energie onze zonnepanelen en windmolens op land produceren, en hoeveel ze morgen zullen opbrengen. ďPer uur en per dag, tot op het niveau van je gemeente, kan je volgen wat zon en wind ons opleveren. Zo weet je ook wanneer je best de wasmachine laat draaienĒ, aldus Bart Tommelein.

Op vraag van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein ontwikkelden het Vlaams Energieagentschap en 3E de ĎStroomvoorspellerí. Hoeveel groene stroom kunnen we van onze zonnepanelen en windmolens verwachten met dit weer? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag? De Stroomvoorspeller weet het antwoord op al die vragen. Voor het eerst biedt een regio niet alleen realtime groenestroomproductiedata maar ook voorspellingen tot op gemeentelijk niveau, een Europese primeur.

De Stroomvoorspeller koppelt gegevens van zonnepanelen en onshore windmolens aan weersinformatie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren. En hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeven, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen voorspellingen, maar ook actuele waarnemingen en historische data.

Bart Tommelein: ďMet de Stroomvoorspeller laten we onderbouwd en transparant zien wat zon en wind betekenen voor ons energiesysteem. Dat is belangrijk voor het draagvlak. We willen echter niet alleen sensibiliseren maar ook activeren: de voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun machines aan te zetten (zoals was-, droog- en vaatwasmachine) of elektrische voertuigen en op termijn hun thuisbatterij op te laden.Ē

Zon en wind zorgen voor meer dan 9% van elektriciteitsbehoefte in Vlaanderen

Het aandeel zonne-energie en windenergie wordt steeds belangrijker in onze elektriciteitsproductie. Omdat er elke maand zonnepanelen en windmolens bijkomen, is de stroomvoorspeller een graadmeter voor de energietransitie in Vlaanderen. ďVorig jaar zorgden onze eigen zonnepanelen en windturbines voor ongeveer 7,5% van alle elektriciteit die we in Vlaanderen nodig hebben. Het duurt echter minstens een half jaar vooraleer alle cijfers over onze groene energie verzameld en verwerkt zijn. De Stroomvoorspeller helpt ons korter op de bal spelen door sneller in te schatten hoe we er ondertussen voor staanĒ, legt Bart Tommelein uit. ďUit de data blijkt dat we de 9% overstijgen en het jaar is nog niet om. We zien ook dat onze zonnepanelen eind september al meer zonnestroom leverden dan in heel 2017.Ē

We krijgen bovendien zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. ďDat we meteen kunnen afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietransitie, is meer dan welkom. Wat onderlinge competitie kan onze energieomslag alleen versnellenĒ, besluit de energieminister.

Volg voortaan de voorspellingen en waarnemingen van de opbrengst van de zonnepanelen en onshore windmolens in uw gemeente, provincie en heel Vlaanderen op de voet op apps.energiesparen.be/stroomvoorspeller.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo