Energie

Stappenplan energie besparen: begin vandaag nog

Stappenplan energie besparen: begin vandaag nog
Een groot deel van je maandelijkse uitgaven gaat op aan gas, water en licht. Niet heel vreemd natuurlijk, want op ieder moment van de dag staan er wel een paar apparaten te draaien. Denk aan de koelkast, vriezer, wasmachine, televisie en alle verlichting. Fijn dus als je die energierekening wat omlaag kunt krijgen. Gelukkig is dat helemaal niet zo ingewikkeld.

1. Bereken wat je nu verbruikt

Voordat je begint met besparen, is het goed om eerst inzicht te krijgen in hoeveel je energie je nu verbruikt. Dat hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld het aantal personen waar je mee samenwoont, het type woning, of je vaak thuis bent en hoeveel apparaten je in huis hebt. Op de jaarafrekening van je energieleverancier kun je zien wat je verbruik in het afgelopen jaar was. Dat geeft een redelijk beeld. Heb je nog geen jaarafrekening? Milieu Centraal heeft onderzocht hoeveel stroom we gemiddeld verbruiken en hoe je dit omlaag kunt brengen.

2. Eenvoudige bespaartips voor de korte termijn

Er zijn veel mogelijkheden om vandaag al te beginnen met energie besparen. Je kunt bijvoorbeeld:
  • De verwarming ’s nachts laag zetten (15 graden).
  • Het licht uitdoen in ruimtes waar je niet bent.
  • Apparaten en opladers die je niet gebruikt uit het stopcontact halen.
  • ’s Avonds een kaarsje aansteken en de verlichting (deels) uitlaten.
  • Kieren in ramen en deuren dichten met tochtstrips.
  • Geen meubilair tegen de verwarming aanzetten, dat houdt de warmte tegen.
  • Een paar minuten korter douchen; warm water heeft veel invloed op je energiekosten!

3. Isoleren of zonnepanelen aanschaffen

Voor een structurele, grote besparing op je energiebesparing, is ook een grotere investering nodig. Je kunt je huis isoleren, bijvoorbeeld via het dak of de spouwmuur. Hier vind je een overzicht van de geschatte besparing per type isolatie. Ook kun je zonnepanelen aanschaffen, zodat je je eigen energie opwekt. Zonnepanelen worden steeds populairder en het aantal aanbieders is de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Bij veel gemeenten is ook een regeling voor zonnepanelen. Daar zou je naar kunnen informeren.

4. Energie vergelijken en overstappen

Tot slot kun je vaak veel besparen door energie te vergelijken en over te stappen van energieleverancier. Bijvoorbeeld via de energievergelijker van Independer. Zeker als je al jarenlang niet naar je energiecontract hebt omgekeken, is de kans groot dat je ergens anders (veel) goedkoper uit bent.

Ook interessant