Limburg Win(d)t produceert groene stroom voor Wienerberger

  BE   18 december 2013 Bron: Wienerberger
Limburg Win(d)t produceert groene stroom voor Wienerberger
Limburg win(d)t NV en Wienerberger hebben de krachten gebundeld om op het bedrijfsterrein van Wienerberger in Tessenderlo Ravenshout een windmolen te bouwen. Het ganse proces vanaf het aanvragen van de nodige vergunningen tot het bouwen van de turbine is erg vlot verlopen. De nauwe samenwerking tussen de twee bedrijven bood niets dan voordelen waardoor beide partners zich gedurende het ganse project enkel op hun eigen core business konden concentreren. De windmolen is rechtstreeks aangesloten op de elektrische infrastructuur van Wienerberger. Via Limburg win(d)t NV zijn intussen reeds 24 windmolens in de provincie gebouwd.

Naast thermische energie, voor het droog- en bakproces van keramische producten, heeft Wienerberger ook elektrische energie nodig voor het aansturen van processen en machines. Wienerberger heeft zich als doel gesteld het energieverbruik in het bedrijf te verminderen en hernieuwbare energiebronnen te implementeren. Uit alle voorbereidende onderzoeken en studies bleek windenergie voor Wienerberger de ideale oplossing te zijn. Het vooropgestelde doel is om met windenergie op relatief korte termijn in 20% van het Wienerberger elektriciteitsverbruik te voorzien.

Aangezien het plaatsen van windturbines een bijzonder complexe zaak is en stroomproductie op zich veraf ligt van de core business van Wienerberger, deed het bedrijf een beroep op de know-how en jarenlange ervaring van Limburg win(d)t NV.

Limburg win(d)t NV bouwde op het terrein van Wienerberger een windmolen van het type VESTAS V 90 met een ge´nstalleerd vermogen van 2 MW. De windmolen heeft een masthoogte van 105 meter en een wieklengte van 45 meter. De windmolen is vandaag volledig operationeel en produceert groene stroom equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 1.150 gezinnen.

Wienerberger fabriek in Tessenderloo

De nieuwe windturbine op de bedrijfsterreinen in Tessenderlo wordt echter rechtstreeks aangesloten op de elektrische netinfrastructuur van Wienerberger. Hierdoor zal het bedrijf zowel verbruiker als leverancier van groene stroom worden. Bij windstille periodes kan Wienerberger haar benodigde stroom gewoon afnemen van het net; wanneer er echter een overschot is aan elektriciteitsproductie, wordt deze in het net ge´njecteerd.

Eind 2012 had Limburg win(d)t NV 13 windmolens gebouwd : 3 in Maaseik, 5 in Halen-Diest, 2 in Beringen, 2 in Hasselt en 1 in Genk. Door de projectontwikkeling van Limburg Win(d)t NV kunnen dit jaar 11 windturbines worden bijgebouwd : 5 in Lommel, 2 in Ham, 3 in Tessenderlo Schoonhees en dus 1 windturbine in Tessenderlo Ravenshout op het bedrijfsterrein van Wienerberger. Eind 2013 zal het totale windpark in Limburg, dat via Limburg win(d)t NV en Aspiravi NV gerealiseerd is, 34 windturbines omvatten, die samen een ge´nstalleerd vermogen hebben van 74 MW en groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 39.370 gezinnen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo