Woonleningen

Je hypotheeklening vervroegd terugbetalen: zinvol of waardeloos?

Je hypotheeklening vervroegd terugbetalen: zinvol of waardeloos?
Een hypothecair krediet loopt meestal gedurende 20, 25 of zelfs 30 jaar. Je kan het vervroegd terugbetalen, maar is dat wel interessant?

Waarom zou je je hypotheeklening vervroegd terugbetalen?

Je schulden vallen weg! Geen maandelijkse afbetalingen meer dus. Dat bezorgt je mentale rust en geeft je financiële ruimte voor andere uitgaven.

Waarom betaal je je hypotheeklening best niet vervroegd terug?


  • Een vervroegde terugbetaling doet je spaarreserve fors slinken. Heb je nog voldoende buffer over om onverwachte tegenslagen op te vangen?
  • Zit je financieel krap en heb je geen spaarreserves meer over na de terugbetaling van je woonkrediet? Dan loop je andere investeringsopportuniteiten, zoals een opbrengsteigendom of vakantiewoning, mis. Om je droom van een tweede verblijf in de Ardennen of een appartement aan de kust in vervulling te laten gaan, heb je die spaarreserve nodig. Je bank vraagt immers ook een eigen inbreng van jou bij een hypotheeklening.
  • Als je vervroegd terugbetaalt, loop je mogelijk belastingvoordeel mis (als je dit al kreeg op je hypotheeklening).
  • Je moet een wederbeleggingsvergoeding betalen aan je bank bij een vervroegde terugbetaling. Die vergoeding komt overeen met drie maanden intrest.

    Herfinanciering is een mogelijk alternatief

    Een vervroegde terugbetaling is niet de enige mogelijkheid om je woonkrediet sneller af te betalen. Je kan je lening ook herfinancieren, enwat geluk tegen een lagere rentevoet of met met een kortere looptijd. In beide gevallen behoud je daarbij je eventuele fiscale voordelen. Een onafhankelijk kredietbemiddelaar bekijkt samen met jou wat de beste optie is.

Ook interessant