Vastgoed

Huizenprijzen dalen het minst in grote steden

De huizenprijzen zijn in de afgelopen drie jaar het minst gedaald in de grote steden. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. In de afgelopen drie jaar zijn de huizenprijzen gedaald met gemiddeld 8,5%.
In Utrecht namen de prijzen met slechts 2,3% af en in Haarlemmermeer bleef de daling beperkt tot 3,4%. Negatieve uitschieters zijn Ede met -19%, Eindhoven met -13% en Den Bosch met -11%. Voor 2008 stegen de huizenprijzen het hardst in Amsterdam, maar sinds 2008 is de daling een bescheiden 7%. Amsterdam blijft kennelijk een geliefde vestigingsplaats. Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU, signaleert dat de crisis de verschillen tussen geliefde en minder geliefde gebieden vergroot.

Diverse experts waaronder ING, Rabobank en TU Delft, verwachten dat de huizenprijzen in de komende drie jaar dalen met circa 10%. Consumenten hebben hun vertrouwen verloren. Ze vrezen hun baan kwijt te raken of verwachten dat de waarde van het aangekochte huis te rap zal dalen. De koopkracht zal de komende drie jaar tevens dalen.

Gebaseerd op: Algemeen Dagblad

Ook interessant