Vastgoed

Trekt verlaging overdrachtsbelasting huizenmarkt vlot?

Het is maar de vraag of de overheid er door de verlaging van de overdrachtsbelasting in slaagt om de volledig vastgelopen huizenmarkt weer vlot te trekken. Het kabinet besloot in juli om de overdrachtsbelasting per direct te verlagen. En dus betalen huizenkopers het komende jaar 2% in plaats van de 6% van de verkoopwaarde van de woning.

Het nieuwe tarief geldt met terugwerkende kracht vanaf 15 juni 2011 en geldt voor een jaar. Met de maatregel probeert de overheid de daling van de huizenprijzen te keren en de vastgelopen markt weer in beweging te krijgen. De NVM vindt de maatregel een stap in de goede richting, maar zegt erbij dat de huizenmarkt nog wel wat extra dynamiek kan gebruiken. Zo is volgens de NVM de stijging van de verkopen van de afgelopen maand voornamelijk veroorzaakt door de mensen die toch al bezig waren om een huis te kopen en nu een extra duwtje in de goede richting kregen.

Of de maatregel voor potentiële huizenkopers voldoende is om tot aankoop over te gaan, is onduidelijk. Voor makelaars is het een uitkomst: het scheidt voor hen het kaf van het koren. Uit onderzoek blijkt dat de verlaging van de overdrachtsbelasting actieve kopers ook daadwerkelijk aanzet om de stap te nemen.

Gebaseerd op: Verzekeringsblad

Ook interessant