Vastgoed

Rabobank: Huizenprijzen blijven dalen

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal niet voor een ommezwaai zorgen in de prijsontwikkeling op de woningmarkt. Het aanbod zal door de maatregel in verhouding tot de vraag sneller toenemen, waardoor de concurrentie tussen verkopers verder zal toenemen. Dit zeggen de economen van de Rabobank in hun kwartaalbericht woningmarkt.

Ook zal de leencapaciteit van kopers onder druk blijven staan door de bezuinigingsmaatregelen en een nieuwe verlaging van de rentelastpercentages. Dit komt de betaalbaarheid niet ten goede.

Naar verwachting zullen de prijzen op nationaal niveau in 2011 met 2% en in 2012 nogmaals met 2,5% dalen.
De nieuwbouwsector zal op langere termijn hinder gaan ondervinden van de verlaging van de overdrachtsbelasting, aangezien nieuwbouwwoningen relatief duurder worden ten opzichte van bestaande woningen.

Positief voor de bouwsector is wel dat het aantal verbouwingen kan toenemen door een stijging van het aantal transacties.
Overigens is het verlagen van de overdrachtsbelasting niet voldoende om de markt structureel vlot te trekken, zeggen de economen. De weeffouten op de woningmarkt, inclusief de onnodig hoge risico’s, vereisen een integrale visie.

Ook interessant