Vastgoed

Rabobank verwacht verdere daling huizenprijzen

Rabobank verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen volgend jaar dalen met 2% tot 3%. Voor dit jaar verwacht de bank een afname van 2%. Maarten van der Molen, verbonden aan Rabobank Kennis en Economisch Onderzoek, wijst op de moeilijkere financieringsvoorwaarden waardoor de huizenmarkt op slot zit.
Het kabinet wil dat per 1 augustus ten hoogste 110% van de woningwaarde geleend mag worden. Momenteel mag een hypotheek 120% van de waarde bedragen. Tevens worden huishoudens verplicht om binnen 30 jaar minstens 50% van de hypothecaire schuld af te lossen. De Tweede Kamer moet de voornemens nog goedkeuren. De AFM heeft zijn toezicht op banken verscherpt waardoor de bewegingsruimte wordt verkleind. Het Bouwfonds Reim Research van Rabobank verwacht eveneens prijsdalingen van tussen de 1% en 3%.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil nog geen prognose voor 2012 afgeven. Voor dit jaar gaat NVM uit van een prijsdaling van 5%. De vereniging van projectontwikkelaars Neprom laat weten dat de verkoop van nieuwbouwwoningen in het eerste kwartaal van 2011 is afgenomen met 15%.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad

Ook interessant