Vastgoed

Huizenmarkt vraagt om reddingsplan

Binnen afzienbare tijd zal het 200.000ste `Te Koop`-bordje ergens in Nedrland verschijnen. Het aantal verkochte woningen in Nederland heeft ondanks forse verbeteringen in het laatste kwartaal van 2010 nog lang niet het niveau van voor de crisis bereikt.

Dat kwam donderdag naar voren uit de jaarcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Het aanbod van koopwoningen groeide het afgelopen jaar met 15,8%. Dat had echter nauwelijks invloed op de prijzen, die met een gemiddelde van 230.000 euro ongeveer op hetzelfde niveau bleven als in 2009. NVM-voorman Hukker voorziet ook voor de komende jaren geen stijging van de huizenprijzen. Dat het laatste kwartaal van 2010 goed was, komt onder meer doordat kopers een eindsprint inzetten om de offerte van hun bank nog voor het nieuwe jaar te verzilveren. `In het nieuwe jaar zouden zij weleens minder te besteden hebben, was hun vrees`, aldus Hukker. Vooral de verkoop van appartementen stagneert.

Het aanbod van te koop staande appartementen steeg sinds het begin van de crisis met meer dan 100%, vooral omdat met name onder starters de angst leeft dat ze een aangekocht appartement niet meer met winst kunnen doorverkopen.

Gebaseerd op: de Volkskrant