Vastgoed

Daling woningprijzen in 2012 voorspeld

In het eerste kwartaal van 2012 gaan de huizenprijzen dalen met -2,9% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. De stijgende hypotheekrente en een blijvend laag consumentenvertrouwen maken in 2012 een einde aan de positieve ontwikkelingen van dit moment. Calcasa, een onafhankelijke technologiebedrijf gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed, voorspelt dit in zijn Calcasa Wox kwartaalrapport van Q1 2011.

De dip die de woningmarkt in 2009 ondervond gaat in 2012 op herhaling. In 2009 daalde de gemiddelde woningwaarde toen fors met meer dan - 3,5% op jaarbasis. De voorspellingen voor 2012 zijn berekend door een prognosemodel met diverse voorspellende parameters, zoals de waargenomen prijsontwikkelingen, de verandering in transactievolumes en de relevante macro-economische kengetallen.

De woningmarkt kenmerkte zich in 2010 door gelijkblijvende tot licht dalende woningprijzen. Na een positieve prijsontwikkeling (+1,3%) in het eerste kwartaal van 2011 leek het de goede kant op te gaan met de Nederlandse woningmarkt. Echter, de stijgende hypotheekrente en een blijvend laag consumentenvertrouwen maken in 2012 een einde aan deze positieve ontwikkelingen. Bas Meeuwissen, onderzoeker bij Calcasa: 'De positieve ontwikkeling van afgelopen kwartaal zal, naar verwachting, na het tweede kwartaal ten einde komen en overslaan in een prijsdaling. De verwachting is dat de landelijke woningprijs zich voor het aankomend kwartaal nog wel positief zal ontwikkelen.'

Ook interessant