Vastgoed

Energielabel levert niet meer op dan labelloze woning

Een woning met energielabel levert niet per definitie meer op dan een woning zonder een dergelijk label. Peter Berkhout en Rob de Wildt, verbonden aan Regio Research en Advies, beargumenteren dat het ministerie van Binnenlandse Zaken fouten heeft gemaakt in zijn onderzoek. In de berekeningen wordt geen rekening gehouden met de investeringen die vereist zijn om het energielabel te verwerven.

AgentschapNL heeft berekend dat het huiseigenaren 10.000 tot 15.000 euro kost om het energielabel op te voeren van rood naar groen. Die investering vertaalt zich voor slechts 50% in een stijging van de woningprijs. Dirk Brounen, hoogleraar vastgoed en economie, erkent dat de vereiste investeringen niet zijn meegewogen. In het onderzoek is alleen gekeken naar het verband tussen het label en de verkoopprijs. Woningen met een groen label (A, B of C) zijn gemiddeld 6.000 euro meer waard dan gelijkwaardige woningen met een rood label.

Brounen vindt dat Berkhoudt en De Wildt te weinig rekening houden met de andere voordelen van een groen label. Tien jaar in een energiezuinige woning wonen zorgt voor lagere energiekosten.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant