Duurzaam Bouwen

Verplicht energielabel maakt huizen onnodig duurder

Een verplicht energielabel maakt huizen onnodig duur. Dat meldt de Stichting Passief Bouwen. De stichting reageert daarmee op een brief van Bouwend Nederland, Neprom, NVB en Aedes aan minister Donner. De partijen roepen de minister in de brief op dit jaar nog met een energielabel voor de nieuwbouw te komen.

De Stichting Passief Bouwen vindt een energielabel voor nieuwbouw en bestaande bouw echter onzinnig, omdat het woningen onnodig duur maakt. Daarnaast denkt de stichting dat een verplicht label misschien ten koste van de bouwproductie gaat. Volgens Chris Zijdeveld, voorzitter van de Stichting Passief Bouwen, is de brief en de bijbehorende rekenmethode opgesteld door een `normcommissie waarin allemaal dwaallichten zitten`. De normen voor energieprestaties zijn bijvoorbeeld allemaal opgesteld door commerciële organisaties.

Zijdeveld vreest dat als de minister akkoord gaat met een verplicht label, woningeigenaren van nieuwbouw straks allemaal over een overbodige en dure koelinstallatie beschikken. De rekenmethode van de Duitse hoogleraar Feist zou beter passen, omdat met zijn methodiek het energieverbruik in een woning nauwkeurig te bepalen is.

Gebaseerd op: Cobouw

Ook interessant