Vastgoed

Huizen in België zijn het meest overgewaardeerd

België staat bovenaan de OESO-lijst van landen met de meest overgewaardeerde huizen ter wereld. De woningen in België zijn gemiddeld 53% te duur vergeleken met het gezinsinkomen en 63% te duur ten opzichte van de huurprijzen. Tweede staat Australië, gevolgd door Nieuw-Zeeland en Groot-Brittannië. Nederland staat op de vijfde plaats op de lijst. Volgens de OESO zijn de woningen in Nederland 48% te duur ten opzichte van het gezinsinkomen en 39% te duur ten opzichte van de huurprijzen.

Na Nederland volgen nog Spanje, Frankrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Duitsland. De huizen in de drie laatst genoemde landen zijn echter gemiddeld aanzienlijk minder duur dan die in de eerste zeven landen op de ranglijst.

De OESO heeft de huidige situatie op de huizenmarkt vergeleken met het gemiddelde van de laatste 30 jaar. De organisatie stelt niet dat de huizenmarkt in de duurste landen als een zeepbel uit elkaar zal spatten, maar sluit de mogelijkheid van dalende huizenprijzen niet uit. Het risico bestaat dat dalende vastgoedprijzen het vertrouwen van de markt ondermijnen en zo de economische groei en daarmee de activiteit in de bouwsector zullen vertragen. Hierdoor kunnen de huizenprijzen alsnog kelderen. Daar komt bij dat banken bij lagere woningprijzen met meer slechte kredieten dreigen te worden opgezadeld.

Gebaseerd op: Cobouw