Hoe bekijkt de bank jouw woonlening aanvraag als zelfstandige?

  BE   2 december 2020 Bron: Credishop
Hoe bekijkt de bank jouw woonlening aanvraag als zelfstandige?
Als zelfstandige is het niet altijd makkelijk om een hypothecaire lening te krijgen. Hoe bekijkt de bank jouw aanvraag als zelfstandige? Op dezelfde manier als bij particulieren?

Een bank kijkt bij de aanvraag van een woonlening door een zelfstandige onder andere naar de terugbetalingscapaciteit. Hoeveel bedraagt je leefoverschot? Met andere woorden, hoeveel geld heb je elke maand nog over na terugbetaling van je lening(en) en aftrek van je vaste kosten? Op dat vlak wordt je kredietaanvraag op dezelfde manier beoordeeld als bij een werknemer of ambtenaar.

Ga jij liever naar een bank of een onafhankelijke specialist voor een woonlening?
Geef nu jouw mening over woonleningen in 3 korte vragen. Klik hier

Maar … het is voor kredietgevers soms niet evident om de terugbetalingscapaciteit van zelfstandigen te beoordelen. Zeker bij startende ondernemers kan dit een probleem zijn. Er is dan vaak niet veel meer dan het financieel plan om op af te gaan. Bovendien mogen banken met de toekenning van kredieten mensen niet in een situatie van te grote schuldenlast brengen. Dit verklaart waarom banken soms erg streng zijn bij de toekenning van kredieten aan zelfstandigen.

Ben je een startende zelfstandige, dan doe je er goed aan om één tot twee jaar te wachten met de aanvraag van een woonlening. Je kan dan al wat beroepservaring aantonen en zo een sterker dossier voor je kredietaanvraag opbouwen. Laat je ook begeleiden door specialisten, bv. in boekhouding en administratie. Hoe steviger je zelfstandige activiteit op zijn poten staat, des te groter is de kans dat jij een lening krijgt.

Zwarte inkomsten tellen niet …

Die vind je immers niet terug in de cijfers van je onderneming. En dus kan een kredietgever er ook geen rekening mee houden bij de beoordeling van jouw kredietaanvraag.

Constante inkomsten zijn cruciaal

Om je terugbetalingscapaciteit te checken, gaan kredietverstrekkers op zoek naar regelmatige inkomsten. Kan jij aantonen dat je constante inkomsten hebt, dan zal dit je aanvraag zeker ten goede komen. Vooral bij startende ondernemers kan dit wel eens een probleem vormen, vandaar opnieuw de raad om enkele jaren te wachten met de aanvraag van een lening.

Ben je zelfstandige en zoek je een woonkrediet?

Ben je zelfstandige en wil je een woonkrediet? Praat over je situatie met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten in je buurt. Hij zoekt voor jou een oplossing op maat. Maak snel een afspraak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo