De looptijd van je lening verlengen? Wat zijn de voor- en nadelen?

  BE   Bron: Credishop
De looptijd van je lening verlengen? Wat zijn de voor- en nadelen?
Je hebt een lening afgesloten met een vrij korte looptijd, want je wil alles natuurlijk zo snel mogelijk afbetaald hebben. Maar dat blijkt nu toch niet zo evident. De maandlasten beginnen door omstandigheden zwaar door te wegen. De looptijd van je woonkrediet verlengen, is een mogelijkheid. Maar is dat wel zinvol? Wij zetten de voor- en nadelen voor jou op een rijtje.

De rentevoeten staan al geruime tijd erg laag. Als je jouw lening zou herfinancieren, is de kans dus reŽel dat je goedkoper af bent en dus een lagere maandlast zult krijgen. Je huidige bank zal je dit zeker niet vertellen. Een onafhankelijke bemiddelaar in hypothecaire kredieten maakt die afweging wel voor jou. Hij vergelijkt alles opties op de markt voor een voordelige herfinanciering voor jou. Je vindt hier een onafhankelijke bemiddelaar in hypothecaire kredieten in jouw buurt.

Looptijd lening verlengen: een lagere maandlast

Je kan natuurlijk ook je woonlening herfinancieren en de looptijd verlengen. Dan zal je maandlast verder dalen en geef je jezelf wat extra financiŽle ruimte. Het nadeel is dat je hierdoor wat meer intresten zult betalen over de volledige looptijd van je hypothecaire lening.

Enkele voorbeelden waarin een verlenging van de looptijd interessant kan zijn:
  • Je gaat scheiden van je partner, maar jij wil de woning na de scheiding behouden. Je zal dan op zoek moeten naar een herfinanciering van de bestaande woonlening en tevens een extra bedrag moeten lenen voor de uitkoopsom. Om het voor jou betaalbaar te houden, kan je de duurtijd van je nieuwe woonlening langer verlengen.
  • Je woning is intussen 10 jaar oud en enkele renovatiewerken dringen zich op. Ondertussen zijn de kinderen ouder geworden en zijn er meer bijkomende kosten in je huishoudelijk budget geslopen. De terugbetaling van je woonkrediet en de lening voor je verbouwing wordt een zware opgave. Grijp tijdig in en overweeg een herfinanciering van beide kredieten in ťťn nieuw woonkrediet, waarbij je de duurtijd van de terugbetaling kunt verlengen en minder per maand terugbetaalt.
  • Je hebt een woning gekocht en betaalt maandelijks correct je woonkrediet terug. Omdat het bedrijf het moeilijk heeft, word je ontslagen. Na enkele maanden vind je opnieuw werk, maar je loon ligt lager. De terugbetaling van de woonlening blijkt minder evident te zijn en maandelijks is het een gevecht om het budget op orde te houden. Overweeg dan een herfinanciering van je lopende kredieten waarbij de je looptijd kunt verlengen.

In elk van deze gevallen gaat het om uitzonderlijke situaties, waarbij je je best laat begeleiden door een kredietspecialist. Maak een afspraak bij een onafhankelijk kredietbemiddelaar, zoals Credishop. We werken met verschillende kredietverstrekkers samen en gaan voor jou op zoek naar de oplossing die het best bij jou past. Onze specialisten helpen je graag verder.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo