De looptijd van je woonlening inkorten? Nuttig of nadelig?

  BE   5 november 2020 Bron: Credishop
De looptijd van je woonlening inkorten? Nuttig of nadelig?
Is het mogelijk om de looptijd van je woonkrediet in te korten? En wat zijn daarvan de belangrijkste voor- en nadelen?
Enkele jaren geleden heb je een hypothecair krediet afgesloten voor een duur van 20 of 25 jaar. Maar intussen liggen je maandelijkse inkomsten een pak hoger. Je denkt eraan om de looptijd van je lening in te korten, want je kan maandelijks meer afbetalen. Is dat een optie?

Zeker! Het gaat dan om een herfinanciering van je huidige hypotheeklening. Dat kan zowel bij je eigen bank als bij een andere kredietgever. Het komt erop neer dat je jouw bestaande lening vervangt door een nieuw woonkrediet met andere voorwaarden (rentevoet, looptijd ). Je betaalt hiervoor wel bepaalde kosten.

Inkorten looptijd woonkrediet: nadelen

Als je de looptijd van je hypotheeklening inkort, dan zal je maandlast (als de rentevoet dezelfde blijft) hoger liggen. Dat is een belangrijk aandachtspunt. Je moet natuurlijk die hogere maandlast financieel aankunnen. Het is zinloos om de looptijd van je lening in te korten als je daardoor elke maand problemen hebt om de maandlast terug te betalen. De beste lening voor jou is altijd en overal een betaalbare lening. Als je jouw lening niet correct kunt terugbetalen, dan word je vermeld op de zgn. zwarte lijst (Centrale voor kredieten aan Particulieren). En dat wil je absoluut vermijden

Inkorten looptijd woonkrediet: voordelen

Het voordeel van een kortere looptijd is natuurlijk dat je sneller van je lening af bent en je over de volledige duurtijd minder intresten zult betalen aan de kredietgever. Je zal dus de volgende afweging moeten maken: wil je graag een kortere duurtijd en minder intresten in totaal, maar een hogere maandlast? Of verkies je maandelijks meer financieel comfort, ook al betekent dit dat je lening langer zal lopen en je dus meer intresten zult betalen?

Praat met een onafhankelijk bemiddelaar in hypotheekleningen

Als je overweegt om de looptijd van je woonkrediet in te korten, ga dan zeker eens praten met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten. Je vindt hier zon specialist in jouw buurt. Hij berekent ook een simulatie van je herfinanciering, zodat je kan becijferen of dit binnen je budget past of niet. Maak meteen een afspraak.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo