Woonleningen

Jullie gaan scheiden. Wat gebeurt er met de woonlening?

Jullie gaan scheiden. Wat gebeurt er met de woonlening?
Enkele jaren geleden kocht je samen met je partner een woning. Maar het sprookje is uit en binnenkort gaan jullie scheiden. Wat met de hypothecaire lening? In eerste instantie is het uiterst belangrijk dat jullie, zolang jullie nog samen zijn, de maandlast correct blijven terugbetalen. Anders riskeer je een negatieve vermelding op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), alias ‘de zwarte lijst’. Eenmaal dat een feit is, wordt het een pak lastiger om een oplossing te vinden zodra jullie gescheiden zijn.

Wat gebeurt er met de woning?

De opties waarover jullie beschikken inzake de woonlening hangen nauw samen met de beslissing over de woning.

Wat zijn de mogelijkheden waarover jullie beschikken?
  • Jullie behouden samen de woning
    Dan wijzigt er nauwelijks iets aan de woonlening: jullie blijven samen verder aflossen en zijn elk individueel verantwoordelijk voor de correcte terugbetaling van het hypothecair krediet.
  • Jullie verkopen de woning aan een derde
    Jullie betalen dan de hypotheeklening verder af tot het huis verkocht is en het openstaande saldo aan kapitaal aan de bank terugbetaald is. Dit loopt niet altijd van een leien dakje, omdat de bereidheid tot samenwerking tussen beide partners soms ver te zoeken is.
  • Eén van beiden behoudt de woning en wordt alleen eigenaar
    Dit gebeurt het vaakst. De partner die in het huis blijft wonen, koopt de andere partner uit. Jullie moeten samen een akkoord vinden over de desolidarisatie en de uitkoopsom.

Desolidariseren

Wil jij de woning behouden, dan zal je ex-partner uiteraard niet verder moeten meebetalen. Maar je ex kan zichzelf niet zomaar terugtrekken uit de kredietovereenkomst. Hiervoor is het akkoord van de kredietgever nodig. De kans bestaat ook dat de kredietverstrekker bijkomende waarborgen zal vragen, bv. via een nieuwe mede-ontlener, een gedeeltelijke vervroegde terugbetaling of een bijkomende (on)roerende waarborg.

Heb je extra geld nodig om ex-partner uit te kopen?

Je partner uitkopen, is soms niet eenvoudig. Zeker niet als het om een grote som geld gaat. Heb je hiervoor een lening nodig? Bekijk dan samen met een onafhankelijk bemiddelaar in hypothecaire kredieten hoe je kunt bijlenen. Dat kan bijvoorbeeld via een herfinanciering van de bestaande hypotheeklening met extra geld voor de uitkoopsom.

Een onafhankelijk kredietbemiddelaar in hypothecair krediet bekijkt samen met jou de mogelijkheden. Hij werkt met meerdere kredietinstellingen samen en kan dus voor jou op zoek gaan naar de beste oplossing. Maar eerst zal hij berekenen hoeveel je precies nodig hebt.
Maak meteen een afspraak.

Ook interessant