Het kapitaal van je woonlening aflossen: je hebt meerdere opties

9 december 2020 Bron: Credishop
Het kapitaal van je woonlening aflossen: je hebt meerdere opties
Als je een woonkrediet afsluit, dan zal je gedurende een vele jaren kapitaal en intresten terugbetalen aan de kredietgever. Maar de terugbetaling kan op verschillende manieren. We lichten ze voor jou toe.

Inzake de maandlast kan je kiezen tussen drie opties:
 • een vaste maandtermijn: je betaalt elke maand hetzelfde bedrag terug aan de kredietgever
 • een progressieve maandtermijn: je betaalt in het begin een lager bedrag terug per maand. Naarmate de looptijd van je lening vordert, verhoogt dit bedrag.
 • een degressieve maandtermijn: je betaalt in het begin een hoger bedrag terug per maand. Naarmate de looptijd van je lening vordert, daalt de maandelijkse aflossing.

Vaste maandtermijn

Elke maand betaal je hetzelfde bedrag voor je woonlening terug aan de kredietgever. Of dat bedrag nog wijzigt, hangt af van het type rentevoet dat je gekozen hebt.
 • Bij een vaste rentevoet betaal je hetzelfde maandelijkse bedrag gedurende de volledige looptijd van je lening.
 • Bij een variabele rentevoet wordt de vaste maandelijkse aflossing herberekend bij de eerste renteherziening. Dat kan na 1 jaar, 3 jaar, 5 jaar, 10 jaar …

Je maandelijkse aflossing bestaat uit kapitaal en intresten. In het begin betaal je meer intresten en minder kapitaal. Die verhouding wijzigt naarmate de looptijd van je lening vordert.

Het belangrijkste voordeel van deze formule is transparantie. Je weet perfect welk bedrag je elke maand zult moeten betalen.

Progressieve maandtermijn

Je start met lagere maandelijkse terugbetalingen, die later verhogen. De verhoging kan maand na maand gebeuren of met grotere tussenpozen.

Dit biedt het voordeel dat je in het begin van je lening wat minder betaalt. Als je loopbaan verder gaat en je wat meer verdient, betaal je ook meer terug …

Degressieve maandtermijn

Je betaalt elke maand een vast bedrag aan kapitaal terug. Dit betekent dat je maandlast in het begin van je hypothecaire lening hoger zal zijn dan op het einde. Dit biedt het voordeel dat je over de volledige looptijd van je lening minder intresten zult betalen. Het is soms ook een interessante optie als je een bestaand woonkrediet wil herfinancieren. Maar je hebt wel in het begin voldoende financiële ruimte nodig om de aflossingen te kunnen betalen. Dat is niet voor iedereen mogelijk.

Wat is de beste formule?

Hierop bestaat geen eenduidig antwoord. Elke persoonlijke situatie is anders. Credishop werkt met heel wat kredietgevers samen en gaat voor jou op zoek naar de formule die het best aansluit bij jouw profiel. Je vindt hier een Credishop-kantoor in jouw buurt. Maak meteen een afspraak.

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo