Woonleningen

Duurzaam wonen met een duurzame hypotheek

Duurzaam wonen met een duurzame hypotheek
De afgelopen twee jaar was er opeens sprake van een ongekend hoge inflatie. Allerlei prijzen stegen, waardoor mensen getriggerd werden om te kijken waar ze wat op konden besparen. Een van de zaken die sterk de hogere vaste lasten beïnvloedde – de energierekening – leverde ook vaak gelijk een grote besparingspost op. Het is dan ook niet opvallend dat het overgrote deel van de huizenbezitters zijn gaan kijken hoe ze hun woning konden verduurzamen. Hieronder lees je meer over de voordelen hiervan, en hoe de hypotheek hier een rol bij speelt.

Populaire verduurzamingsmaatregelen

De afgelopen twee jaar is het aantal mensen dat over verduurzaming van de woning nadenkt of dit uitvoert behoorlijk toegenomen, constateert hypotheekadviseur Nobel Hypotheken. Intussen heeft meer liefst ruim vier op de vijf woningbezitters de eigen woning verduurzaamd, of is dit in de komende twee jaar van plan om te gaan doen. Populaire verbouwingen en energiebesparende maatregelen zijn onder meer gevel-, dak- en vloerisolatie en het laten plaatsen van isolerend glas. Ook het laten plaatsen van zonnepanelen om zelf groene elektriciteit op te wekken is geliefd. Voor wat betreft zonnepanelen nemen overigens ook veel mensen een ietwat afwachtende houding aan, vanwege de onzekerheid omtrent de afbouw van de salderingsregeling.

Voordelen van verduurzaming

Verduurzaming van je woning heeft allerlei voordelen. Je wooncomfort verbetert omdat je met minder energie een behaaglijk huis krijgt. Daarnaast levert een lager energieverbruik een positieve bijdrage aan het milieu en klimaat. Tot slot heeft het ook financiële voordelen. Je woning wordt meer waard. Een beter energielabel trekt meer potentiële kopers, en zij zijn ook nog eens bereid meer te bieden. Daarnaast levert verduurzaming je ook een directe besparing op: je maandelijkse voorschot op de energierekening kan waarschijnlijk omlaag.

Verduurzaming: hoe ga je dat financieren?

Verduurzaming levert dus wat op, maar je moet er wel meestal een investering in je woning voor doen. Mensen die niet verduurzamen, noemen meestal als reden dat ze deze investering niet kunnen doen omdat ze er niet voldoende spaargeld voor hebben. Gelukkig zijn er ook allerlei andere financieringsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van je hypotheek (indien je je hypotheek verhoogd bij de notaris hebt ingeschreven), of het afsluiten van een tweede hypotheek.

Een belemmering vormt hierbij wel de gestegen hypotheekrente. Waar mensen een paar jaar geleden nog een hypotheek tegen een rente van ongeveer een procent konden afsluiten, ligt deze intussen op gemiddeld 4,5 procent. De reguliere hypotheek kan daarentegen wel mogelijk lager worden. Door de waardevermeerdering valt je woning mogelijk in een lagere risicoklasse. Ook kun je mogelijk met een beter energielabel in aanmerking komen voor een speciale duurzame hypotheek met een rentekorting.

Wil je weten wat er mogelijk is? Neem dan eens contact op met een hypotheekadviseur!

Ook interessant