Energie

Steeds meer daken krijgen zonnepanelen in Nederland

Steeds meer daken krijgen zonnepanelen in Nederland
Nieuwe huizen in Nederland worden bijna allemaal standaard opgeleverd met zonnepanelen op het dak. Maar ook steeds meer bestaande huizen krijgen zonne-energie. Dat is niet zo vreemd. Door de fors gestegen prijzen voor gas en stroom loont verduurzaming steeds meer de moeite en de investering. Wil je zonnepanelen in Almere dan kun je daar direct een afspraak voor maken. Het kan wel zijn dat je even geduld moet hebben, door de grote vraag zijn er soms leveringsproblemen met de panelen of de omvormers. Ook zijn veel bedrijven die zonnepanelen plaatsen vaak naarstig op zoek naar personeel. Maar als de panelen en de omvormer eenmaal zijn geplaatst, kun je direct profiteren van de voordelen. Veel huishoudens kunnen met behulp van zonnepanelen volledig in hun eigen stroombehoefte voorzien.

Wat kun je nog meer doen om te verduurzamen?

Naast zonnepanelen laten plaatsen door Atlas Power zijn er nog meer dingen die je kunt doen om je huis te verduurzamen. Als je het dak gaat renoveren is het natuurlijk een ideaal moment om meteen goede dakisolatie aan te brengen. Warmte verlaat het huis vooral via het dak. Door juist daar te isoleren houd je de warmte binnen en hoef je dus minder hard te stoken. In de zomer werkt een geïsoleerd dak andersom: het houdt de warmte langer buiten de deur tijdens tropisch warme dagen. De vloer isoleren heeft hetzelfde effect: je stookkosten dalen. Daar komt bij dat je minder last hebt van vocht en daardoor de vorming van schimmel.

De warmtepomp vervangt de CV ketel

Wie flink wil besparen op het dure aardgas kan overstappen op een warmtepomp. Je kunt kiezen voor een hybride pomp, die kan door de cv-ketel worden ondersteund als hij niet voldoende warmte kan geven. Maar het is ook mogelijk om volledig over te stappen op een elektrische warmtepomp. Daarvoor is het wel nodig dat de woning goed genoeg is geïsoleerd, anders kan het zijn dat je de temperatuur niet op het gewenste niveau kunt krijgen als het in de winter erg koud wordt. Voor het plaatsen van een warmtepomp kun je, net als voor zonnepanelen, subsidie aanvragen. Soms kan de subsidie rechtstreeks worden verrekend met de leverancier van je zonnepanelen of warmtepomp. Op die manier hoef je dit bedrag niet eerst voor te schieten.

Een beter energielabel voor je huis

Door je woning te verduurzamen profiteer je van een lagere energierekening en van meer wooncomfort. Maar er is nog een voordeel: je huis krijgt een hoger energielabel. Als het om een koopwoning gaat betekent dit dat je er doorgaans een betere prijs voor krijgt bij verkoop. Huizenkopers zijn gevoelig voor een energiezuinige woning. Een label A of B is dan ook duidelijk een voordeel. Steeds meer banken geven ook een lagere hypotheek als de woning niet voldoende energiezuinig is. Het energielabel is al enkele jaren verplicht bij de verkoop van een woning. Het is dus zeker belangrijk om over verduurzaming na te denken als je een eigen huis hebt.

Ook interessant