Energie

Juiste omvormers voor zonnepanelen kiezen

Juiste omvormers voor zonnepanelen kiezen
Voor uw eigen zonne-energie heeft u zonnepanelen op het dak én een omvormer nodig. De omvormer zet de door de zonnepanelen geproduceerde gelijkstroom om naar 230 V wisselstroom voor de aansluiting op het stroomnet. Omvormers bestaan in verschillende soorten, vermogens en faseringen.

Voor het beste rendement van uw zonnepanelen is het cruciaal dat we de juiste omvormer kiezen, die is afgestemd op uw situatie en de hoeveelheid zonnepanelen op uw dak.

Wanneer kiest u welke omvormer?

Er zijn drie type omvormer technologieën voor zonnepanelen waar u gebruik van kunt maken:

  • String-omvormers (serieschakeling).
  • Micro-omvormers (parallelschakeling).
  • Power-Optimizers (semi-parallelschakeling met string-omvormer).

String-omvormers

Een string-omvormer is een robuuste, centrale omvormer die binnen hangt. Dit is voor de meeste gevallen de meest voordelige oplossing. Hierbij worden alle zonnepanelen als een of als meerdere strings geplaatst in een serieschakeling. De stroom wordt per string omgevormd naar wisselstroom. Let op: Bij het legplan ontwerp van de zonnepanelen moet u schaduw vermijden.

Micro-omvormers

Bij micro-omvormers krijgt elk zonnepaneel een micro-omvormer, die buiten droog onder de zonnepanelen wordt gemonteerd. We spreken dan van een parallelschakeling. Voor sommige is dit gevallen de meest voordelige oplossing. Dit is de meest voordelige oplossing voor hele kleine systemen, voor systemen met veel schaduw of systemen met meer dan twee dakvlakken. Het nadelig effect van schaduw kan optimaal per zonnepaneel worden beperkt/gemanaged. Ook kunt u de prestaties per zonnepaneel monitoren.

Power-optimizers

Bij het gebruik van power-optimizers krijgt elk zonnepaneel een optimizer achter het zonnepaneel. Daarnaast wordt er binnen een centrale string-omvormer geplaatst voor de omvorming van de stroom. Dit is de meest complexe en dure oplossing, al kan het nadelig effect van schaduw op de opbrengst van zonnepanelen wel redelijk per zonnepaneel worden beperkt. Veel specialisten raden het inzetten van power-optimizers aan, maar het is niet een echte parallelle oplossing. Helaas wordt het zo wel vaak verkocht.

Meer informatie over de voor- en nadelen van de verschillen soorten omvormers vindt u hier.

Vermogen van de omvormer

Afhankelijk van het totale vermogen van de zonnepanelen (Wattpiek x aantal panelen) heeft u een grotere omvormer nodig. Vanaf ongeveer 15 à 16 zonnepanelen (vanaf 5.750 Wp vermogen) dient u gebruik te maken van een zogenaamde 3 fasen omvormer. Een driefasige omvormer kan alleen worden aangesloten op een 3 fasen meterkast.

De plek van de omvormer

Omvormers presteren minder goed als ze te warm worden. Een string-omvormer moet op een goed geventileerde plaats hangen, zodat hij zijn warmte goed kwijt kan. Een afgesloten meterkast is daarom bijna nooit een geschikte plek. Meestal hangt men de string-omvormer op zolder naast de Cv-installatie of in een andere technische ruimte (schuur, garage of bijkeuken). Ook in de kelder/garage of vlak bij de wasmachine komt vaak voor. Micro-omvormers worden buiten op het dak direct achter de zonnepanelen geplaatst en zijn daarom vanzelf goed geventileerd.

Laat u goed informeren over de juiste keuze van omvormer voor uw specifieke situatie. De specialisten van ZelfOpwekken.nl helpen u graag verder.

Ook interessant