Energie

Zonnepanelen gemakkelijk verbinden met jouw thuisnetwerk

Zonnepanelen gemakkelijk verbinden met jouw thuisnetwerk
Zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij de overgang naar duurzame energie, of ze nu als vaste dakinstallatie worden geplaatst of als flexibele zonne-energieoplossingen voor balkons. Om bij te houden hoeveel energie er wordt gegenereerd en opgeslagen, is het noodzakelijk om omvormers en accu’s aan te sluiten op uw thuisnetwerk. Ook een slimme laadpaal heeft een verbinding met het internetnetwerk nodig.

Met behulp van powerline-adapters van devolo, is het heel eenvoudig om stroomleidingen in huis om te zetten in een datanetwerk. De adapters maken het mogelijk om internettoegangspunten op elk stopcontact in huis te installeren, waardoor je overal in huis toegang hebt tot internet.

De uitdaging: het verbinden van zonnepanelen en omvormers

De omvormer speelt een centrale rol in een zonnepanelensysteem. Het zet de gelijkstroom, die wordt gegenereerd door de modules op het dak, om in de benodigde wisselstroom en regelt het systeem. Maar hier ontstaat een probleem: de internetrouter bevindt zich meestal in het woongedeelte, terwijl de omvormer en de accu’s zich meestal in de kelder of technische ruimtes bevinden. Bestaande woningen hebben zelden een netwerkbekabeling en de wifi-ontvangst in de kelder is meestal zwak. Deze uitdaging kan snel worden opgelost met de Powerline-adapters van devolo. De adapters bieden uitkomst voor zowel de installateur van zonnepanelen als voor de huiseigenaar, doordat er geen nieuwe kabels hoeven te worden getrokken.

Decolo - Zonnepanelen gemakkelijk verbinden met jouw thuisnetwerk

Toegang tot het thuisnetwerk met devolo Powerline

De meest handige manier om zonnepanelen snel en gemakkelijk aan te sluiten op het thuisnetwerk, is door de elektrische bedrading in huis te gebruiken als netwerk met behulp van Powerline-adapters van devolo. Deze adapters transformeren de stroomvoorziening in een efficiënt datanetwerk, waardoor er op elk stopcontact in huis een internetverbinding kan worden gerealiseerd. Verbinding maken is heel eenvoudig: je steekt een adapter in het stopcontact in de buurt van de router en verbindt de twee met een Ethernetkabel. Vervolgens kunnen er extra devolo-adapters geïnstalleerd worden op elk stopcontact in huis, bijvoorbeeld in de directe omgeving van de omvormer, accu of laadpaal voor elektrische voertuigen en deze verbinden met de devolo Powerline-adapter via een Ethernetkabel. Als de zonnepanelen wifi ondersteunen, kunnen deze ook draadloos worden verbonden met de devolo wifi-adapter. Het belangrijkste voordeel is hier dat dit geen ingewikkelde routering van Ethernetkabels door het hele huis vereist om de verschillende componenten van het zonnepanelensysteem met internet te verbinden. Dit betekent dat niets de uitbreiding van het zonnepanelensysteem naar een uitgebreid energiebeheersysteem met een accumulator, warmtepomp of slimme laadpaal voor elektrische voertuigen in de weg staat. Bovendien kunnen extra apparaten, bijvoorbeeld in de woonkamer of het thuiskantoor, die compatibel zijn met het internet later nog steeds eenvoudig worden aangesloten.

Decolo - Zonnepanelen gemakkelijk verbinden met jouw thuisnetwerk

Balkonzonnepanelen - mobiel en gebruiksvriendelijk

Huiseigenaren die zonnepanelen op hun dak gebruiken, hebben een zekere onafhankelijkheid van hoge energieprijzen. Voor huurders en flatbewoners is het niet altijd zo gemakkelijk geweest om zonnepanelen te plaatsen. Tegenwoordig zijn er gelukkig echter innovatieve oplossingen zoals balkonzonnepanelen, ook bekend als mini-PV, Plug-in-PV of plug-in-zonne-apparaat, waarmee zelfs huurders zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit. Deze praktische balkonzonnepanelen bestaan meestal uit één enkele zonnemodule en zijn heel eenvoudig te installeren, omdat de omvormer al geïntegreerd is. De opgewekte energie kan direct in het huishouden worden gebruikt, wat kan zorgen voor aanzienlijke besparingen op de elektriciteitsrekening. Deze apparaten verschillen op veel punten van conventionele zonnepanelensystemen op daken: ze zijn compact en gebruiksvriendelijk, waardoor zelfs mensen zonder veel technische kennis ze probleemloos kunnen installeren. Veel modellen zijn voorzien van wifi-functies, die real-time informatie verstrekken over de prestaties en status van het systeem. Om deze flexibele installatie optimaal te kunnen gebruiken en de gegevens zo goed mogelijk te analyseren, is uiteraard een stabiele draadloze verbinding nodig. Dit wordt gegarandeerd met de devolo Powerline-adapters.

Stabiel en betrouwbaar wifi van devolo

De wifi-systemen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen, die verschillen in hoe de netwerkcomponenten met elkaar communiceren. Bij de adapters van de Magic-serie vertrouwt devolo op Powerline. Hier wordt Powerline gebruikt alsof het een lange datakabel is. Het voordeel van Powerline is dat deze oplossing de natuurlijke vijanden van stabiele wifi-verbindingen, zoals plafonds, muren en zelfs vloerverwarmingssystemen omzeilt. Powerline-adapters zijn daarom bijzonder geschikt voor het creëren van een stabiel en veilig thuisnetwerk over lange afstanden of meerdere verdiepingen. Repeaters daarentegen communiceren gegevens met elkaar via de wifi van het huis. Deze praktische wifi-versterkers zijn daarom ideaal om draadloos internet op één verdieping in huis te voorzien.

Decolo - Zonnepanelen gemakkelijk verbinden met jouw thuisnetwerk

Prijzen en beschikbaarheid

De Duitse netwerkspecialist devolo biedt op dit moment het meest uitgebreide aanbod aan oplossingen voor het opzetten van een veilig en betrouwbaar thuisnetwerk. Voor grote appartementen en huizen worden de devolo Magic WiFi-producten aanbevolen, omdat ze het signaal op meerdere verdiepingen verbeteren. Een devolo Magic 1 WiFi mini Starter Kit is beschikbaar vanaf 99,90 euro (adviesprijs). De meermaals bekroonde devolo Magic 2 WiFi 6 is verkrijgbaar als Starter Kit voor de prijs van 249,90 euro (adviesprijs). Voor kleine en middelgrote appartementen zijn oplossingen zoals bijvoorbeeld de devolo WiFi 6 Repeater 3000 (adviesprijs 99,90 euro) en de devolo WiFi 6 Repeater 5400 (adviesprijs 149,90 euro) meer geschikt.

Ook interessant