Domotica

Nooit meer zonder internet dankzij een powerline adapter

Nooit meer zonder internet dankzij een powerline adapter
In veel huizen is het lastig om op de bovenverdieping of zelfs de zolder een goede internetverbinding te hebben. Dit komt vaak doordat de modem of router beneden staat, vaak in een meterkast, en het signaal moeite heeft om door (gewapende) betonvloeren, muren en deuren heen te komen. Ook andere elektronische apparaten kunnen het signaal verstoren. De signaalsterkte neemt hierdoor steeds verder af naarmate je verder van de “bron” bent. Gelukkig is hier een eenvoudige oplossing voor, namelijk een powerline adapter.

Wat is een powerline adapter?

Een powerline adapter is een verlengstuk voor je netwerk. Je beschikt hierbij altijd over (minimaal) twee kastjes, een zender en een (of meerdere) ontvanger(s). De zender koppel je met een netwerkkabel aan je router of modem en steek je vervolgens in het stopcontact. De ontvanger plaats je vervolgens bijvoorbeeld op zolder in het stopcontact, waarna deze het WiFi-signaal uitzendt vanaf je zolder als zijnde een access point. Je krijgt hierdoor dus internet via het stopcontact.

Doordat dit overal in huis kan, is het met een powerline adapter dus mogelijk om overal in huis een goed WiFi-signaal te hebben. Daarnaast is het bij vrijwel alle powerline adapters ook mogelijk om ook op de ontvanger een netwerkkabel aan te sluiten, waardoor je in de betreffende ruimte dus ook bekabeld internet hebt.

Nooit meer zonder internet dankzij een powerline adapter

De voordelen van een powerline adapter

Klinkt dit interessant voor je? De powerline adapter heeft nog een aantal andere voordelen, namelijk:
  • Het is niet nodig om extra kabels te trekken bij het aansluiten van de powerline adapter.
  • Het systeem is zeer snel en gemakkelijk aan te sluiten voor iedereen.
  • Overal in huis goed bereik.
  • Het signaal verloopt bedraad via de koperen leidingen, waardoor het een veilige verbinding is, bestand tegen hackers.

Waarop letten bij aanschaf?

Er bestaan vele merken en varianten voor powerline adapters, zo vind je goede opties van onder andere Devolo, TP-Link en Netgear. Nu heeft de ene natuurlijk voordelen en nadelen tegenover een andere, maar waar let je dan op? Denk aan de volgende tips:

  • De signaalsterkte die de powerline adapter kan zenden varieert, die sterkte wordt aangegeven in de eenheid megabits per seconde (mbps). Hierbij geldt hoe hoger, hoe sneller. Om een zo goed mogelijk signaal te hebben, kies je dus altijd voor de snelste optie. Zeker wanneer je een goede verbinding wilt hebben voor het streamen van films of voor gaming moet je hier zeker niet op inleveren.
  • Bij sommige powerline adapters, zoals die van Devolo, verloopt het signaal niet enkel via de plus- en de mindraad, maar ook via de aarde. Dit zorgt voor een stabieler signaal. In oudere huizen bestaat die aardedraad niet altijd, zeker niet op de bovenverdiepingen. Besteed hier dus geen geld aan als dit in jouw huis niet mogelijk is.
  • Bij de meeste powerline adapters wordt gezegd dat het niet uitmaakt of de zender en ontvanger op dezelfde elektriciteitsgroep zitten, of zelfs op dezelfde aardlekschakelaar. In de praktijk zal dit ook werken, het signaal zal echter sterker zijn wanneer dit wél het geval is.
  • Doorgaans werken powerline adapters niet of minder goed wanneer de lengte van de elektriciteitsdraad langer dan 200 meter is. Hoe korter de afstand die het signaal af moet leggen, hoe beter.
  • De powerline adapter moet rechtstreeks op de wandcontactdoos worden aangesloten, verlengsnoeren werken niet of niet goed.

Ook interessant