Duurzaam Bouwen

Hoe kunt u een woning verduurzamen?

Hoe kunt u een woning verduurzamen?
We zien een stijgende trend van mensen die hun woning gaan verduurzamen. Het aantal maatregelen om de woning te verduurzamen is de in de laatste jaren flink toegenomen. Hiermee stijgt ook de kans dat woningeigenaren de verkeerde keuzes maken in de zoektocht om hun huis groener te maken.

Daarom leggen we uit in welke stappen u de woning het beste kunt verduurzamen. Hierdoor investeert u in de juiste maatregelen, terwijl u tegelijkertijd het hoogste rendement behaalt.

Lees ons stappenplan en begin vandaag nog met het verduurzamen van uw woning. Samen bouwen we naar een groenere toekomst.

Verduurzaam de woning met goede isolatie

Door uw woning goed te isoleren is uw woning koeler tijdens warme zomerdagen en warmer tijdens de koude winterdagen. Hierdoor hoeft u in de zomermaanden minder energie te gebruiken om uw woning te verkoelen. Terwijl u in de wintermaanden minder energie gebruikt om de woning te verwarmen.

De woning kan verduurzaamd worden door het dak, de muren en de vloer te isoleren. We weten allemaal dat warmte opstijgt, dit betekent dat een groot gedeelte van de warmte door het dak de woning zal verlaten. Dit maakt dakisolatie zo belangrijk en onze eerste advies om te isoleren.

Hierop volgend raden we aan om de spouwmuur te isoleren. De spouwmuur wordt opgevuld met goed isolatie materiaal waardoor er minder warmte of kou door de muren kan treden.

Daarna raden we aan om de vloerisolatie uit te voeren, zodat er geen kou via die vloer het huis in kan.

Afhankelijk van het type woning en het bouwjaar kunnen deze maatregelen verschillen. Heeft u bijvoorbeeld een zeer oud huis, met een slecht geïsoleerde vloer, dan kan vloerisolatie in prioriteit stijgen. Raadpleeg hiervoor een specialist die u kan adviseren.

Wek uw eigen duurzame energie op met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijke stap om de woning verder te verduurzamen. Met zonnepanelen zet u de kracht van de zon om in energie. Door de omvormer wordt deze energie omgezet in bruikbare duurzame groene stroom voor uw woning.

Door uw eigen groene stroom op te wekken, wordt u onafhankelijk van de energiebedrijven. Dit betekent ook dat abrupte prijsstijgingen van stroom niet tot nauwelijks invloed hebben op uw maandelijkse kosten. Hierdoor bespaart u op jaarlijkse basis bijzonder veel geld en draagt u uw steentje bij aan een groenere en duurzamere toekomst.

Ook als de woning niet volledig geïsoleerd is, kunnen zonnepanelen een goede eerste stap zijn richting verduurzamen. Hiermee zorg je ervoor dat je gehele stroomverbruik op basis van grijze, vuile energie vervangen wordt door schone zelfvoorzienende energie. Om het precieze rendement hiervoor te berekenen voor uw situatie, raden we aan om een zonne-energie expert in te schakelen. Dan wordt het allemaal netjes voor u uitgerekend en kunt u een gedegen besluit nemen.

Bent u woonachtig in Emmen? Dan raden we aan om zonnepanelen uit Emmen te laten installeren van Zonnepanelen Noord. Hiernaast levert dit bedrijf ook hoogwaardige zonnepanelen in de rest van Noord Nederland. Ze beschikken over een groot team van adviseurs die precies vertellen hoeveel rendement u kunt maken. Vraag om een vrijblijvend advies en start met het opwekken van uw eigen groene stroom.

Verwarm het water en de woning met elektriciteit

Om uw woning tot in de puntjes te verduurzamen dient u volledig van het gas af te gaan. Houdt er rekening mee dat voor deze maatregelen extra zonnepanelen nodig zijn om voldoende kWh per jaar op te wekken.

Om volledig van het gas af te gaan kunt u een volledig elektrische warmtepomp laten installeren. Dan wordt het water en uw woning volledig verwarmd door middel van elektriciteit. Hierbij is belangrijk om te beseffen dat een warmtepomp nog niet zoveel warmte produceert als een CV ketel. Daarom moet de woning volledig geïsoleerd zijn en tegelijkertijd moet er vloerverwarming aangelegd worden.

Een goede tussenoplossing zal dan zijn om een hybride-warmtepomp aan te schaffen. Hiermee bespaart u tot 60% op het gasverbruik. Als de woning te koud wordt kan de CV ketel bijspringen om de woning voldoende warm te houden. Ook hier is isolatie belangrijk, omdat anders de CV ketel wel heel vaak moet bijspringen.

Woont u in een minder goed geïsoleerde woning maar wilt u drastisch minder gas gebruiken? Dan kunt u overstappen op een lucht-lucht warmtepomp. Dit is een grote unit die de binnenruimte zowel kan verwarmen als verkoelen. 75% van de gebruikte energie wordt uit de lucht gehaald, door de lucht-lucht warmtepomp. Slechts 25% van de energie wordt aangevuld met stroom opgewekt door uw zonnepanelen.

Ook interessant