Vastgoed

20% sociale woningen in Vlaanderen behaalt slechtst mogelijke energiescore

20% sociale woningen in Vlaanderen behaalt slechtst mogelijke energiescore
Vlaanderen telt bij benadering 157.880 sociale woningen, waaronder iets meer appartementen dan woningen. Eerst het goede nieuws: één op de tien sociale panden (11,6%) in Vlaanderen scoort uitstekend op het vlak van duurzaamheid en energie. Daartegenover staat dat ruim één op de vijf (22,8%) sociale woningen de slechts mogelijke energiescore (F) heeft. Dat bezorgt bewoners hoge energiefacturen in de winter en een oververhitte woning bij zomerse temperaturen. In de provincie Antwerpen is de situatie het meest ernstig, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.Dat blijkt uit een recente studie van consultancybedrijf Deloitte, uitgevoerd in opdracht van Machiels Building Solutions.

Wallonië scoort als gewest nog erger: één op de drie sociale woningen (33%) behaalt er een EPC met score F. En de gehele situatie wordt er niet beter op wanneer de Deloitte-studie de link legt met Nederland. Daar heeft geen enkele sociale woning EPC-waarde F, de slechtst denkbare score. Amper 2% heeft een EPC-peil E, en al de rest doet véél beter.

De povere energieprestaties in ons land zijn niet alleen slecht nieuws voor de bewoners van die sociale woningen, maar ook maatschappelijk is het problematisch. Dat stelt Daan Peeters, CEO van Machiels Building Solutions, dat zich in toenemende mate toelegt op de sociale woningmarkt.

“Ook al genieten bewoners van een sociale woning vaak van het sociaal tarief, het blijft maatschappelijk een slechte investering zolang het probleem niet bij de wortels wordt aangepakt. Door een woning met energiescore E of F te heropwaarderen tot score A, bespaart een gemiddeld gezin al snel tussen 2.750 à 6.500 euro per jaar op de energiefactuur. Bewoners hoeven met de nieuwste technieken bovendien niet te verhuizen tijdens de renovatie.”


‘Winterjas’ voor 48.000 slecht geïsoleerde sociale woningen

Machiels Building Solutions, dat deel uitmaakt van de internationale holding Group Machiels, grijpt de penibele situatie aan om haar expertise in te zetten en ontrolt zo volop haar plannen om de sociale woningmarkt in ons land te verduurzamen. Zo moeten heel wat van die slecht geïsoleerde sociale woningen dringend een “winterjas” aangetrokken krijgen, stelt het bedrijf. Voor Vlaanderen gaat het naar schatting al vlug om 48.000 sociale woningen.

Om die snel en betaalbaar onder handen te nemen, wordt een bijzondere techniek gehanteerd die onder meer een energetische schil omheen de bestaande woningen plaatst. Omdat ze een bouwtechniek benutten waarbij de meeste zaken vooraf in de fabriek worden gemaakt, kunnen bewoners tijdens de renovatie ongehinderd in hun huis blijven wonen. Bovendien zorgt diezelfde techniek voor 65% minder CO2 -uitstoot tijdens het bouw- of renovatieproces.

“Onder meer in Genk hebben we recent op die manier een sociale woontoren van zeven verdiepingen, goed voor een 40-tal appartementen, gerenoveerd. En dat in een minimum van tijd. We hebben momenteel de capaciteit in huis om minstens twee sociale woningen per dag energiezuinig te maken, maar de ambities zijn een stuk groter.” ​

​Daan Peeters, CEO van Machiels Building Solutions


Bovendien kijkt Machiels Building Solutions naast renovatie ook naar nieuwbouw, zeker gezien de nood aan sociale woningen en de snelheid waarmee gebouwd moet worden.

20% sociale woningen in Vlaanderen behaalt slechtst mogelijke energiescore

Sectorale aanpak om 1.000 sociale woning per jaar aan te pakken

Tegen 2026 wil Machiels Building Solutions ruim duizend sociale woningen per jaar aanpakken, te beginnen in Vlaanderen. Dat het mogelijk moet zijn om die ambities waar te maken, daaraan twijfelt het bedrijf niet. Meer nog: ze willen er ook tal van andere bouwbedrijven bij betrekken, want anders blijft het een druppel op een hete plaat.

“Vorig jaar hebben we een Center Parcs vakantiepark van 400 woningen gebouwd op 200 dagen. We kunnen dus snelheid maken. En allicht zijn we niet de enige. De situatie is van die aard dat het sectoraal moet aangepakt worden.” ​

Daan Peeters van Machiels Building Solutions


Machiels Building Solutions plant intussen ook gesprekken met de Vlaamse overheid en verschillende andere spelers uit de sector om zo de noodlottige situatie op de sociale woningmarkt versneld te kunnen aanpakken.

Ook interessant