“De industrie staat voor een uitdaging” begint Lieven Verstaen, Manager product management & training bij Daikin. “Er is een shift naar hernieuwbare energie om af te stappen van fossiele brandstoffen. Voldoende productiecapaciteit kunnen voorzien is een belangrijk gegeven, wat in de huidige samenleving niet altijd vanzelfsprekend is. Iedereen gaat op zoek naar een snelle oplossing om de energiefactuur te drukken. Maar de industrie kan niet zomaar schakelen. De vraag naar warmtepompen is op één jaar tijd verdubbeld. Tijdig leveren blijft een dagelijkse inspanning. We investeren in een grote fabriek voor enkel residentiële warmtepompen maar die zal pas binnen twee jaar vruchten afwerpen”.
“Jonge woningeigenaars die aan het begin staan van hun project, denken best na over de financiële middelen die ze ter beschikking hebben. Hoeveel spaargeld kunnen ze gebruiken, welke externe middelen zijn er beschikbaar om zo hun renovatietraject op lange termijn aan te pakken”, vult Wouter Thierie aan. Veronique Mattheeuws voegt hier nog een belangrijke zijgedachte aan toe: “Premies zorgen voor een trigger die niet altijd positief zijn. Veel mensen gaan hier snel op in om er toch nog van te kunnen profiteren. Het lange termijn stappenplan komt hierdoor spijtig genoeg onterecht op de achtergrond.”
“Er zijn inderdaad twee bewegingen”, zegt Veronique Matteeuws. “Een bedrijf moet gezond blijven en de prijsstijgingen kunnen we niet negeren. Maar hoe ver gaat de willingness to pay bij de eindklant? Het gaat erom de balans te vinden tussen welke kosten we doorrekenen en de welke niet. We hebben 2022 goed afgesloten en hopen dat in 2023 ook te doen.”
“Om innovatie, R&D en stijgende prijzen van grondstoffen op te vangen is het noodzakelijk om de verkoopsprijzen aan te passen. We zien twee trends: de stijgende vraag naar goedkopere producten en tegelijkertijd de stijgende vraag naar individualisatie en luxeproducten. De kloof tussen de twee wordt alsmaar groter.”, zegt Steven Verraes, Marketing Manager bij hansgrohe.
“De eindklant is niet altijd op de hoogte van alle prijsstijgingen”, laat Lieven Verstaen nog weten. “Deze kijkt eerder naar waar hij zijn centjes het eerst neerlegt. De automatische loonindexering is op dat vlak positief nieuws. De koopkracht wordt beschermd en economie krijgt een boost”.
“Skylux zit als bedrijf in verandering. We schakelen over naar een automatiseringsproces in onze productie en zoeken hiervoor mensen. Het is echter een strijd om de juiste profielen te vinden. We zoeken technische/ IT-profielen maar er is een schaarste op de markt. Het kernprobleem is de scholing, de poel wordt spijtig genoeg kleiner”, zegt Veronique Mattheeuws.
“Door de economische onzekerheid wordt de portemonnee momenteel sneller dichtgehouden maar prijs is niet altijd een struikelblok. Er blijft een willingness to pay. 2023 zal geen topjaar worden. De voorzichtigheid is er maar de Belg blijft een baksteen in de maag hebben. Het zit in ons DNA om een eigen woning te hebben. Bovendien zijn er voor iedereen energiezuinige oplossingen”, besluit Veronique matteeuws van Skylux.
Lieven Verstaen van Daikin geeft deze laatste woorden mee: “Ons verhaal naar de eindklant toe is: denk aan de verkoopwaarde van de woning. De kosten die er momenteel zijn, worden op lange termijn een slimme investering. Al zit er wel wat ruis op de lijn. De eindklant weet niet altijd hoe hij/zij dit het best aanpakt. De overheid zal met oplossingen moeten komen. De energiecoaches nog beter in de kijker te zetten om de particulier nog beter te helpen. Een renovatie is geen standaardtraject”.
“De inflatie van de laatste jaren heeft ons de weg getoond naar een zuinigere toekomst. Water- en energiebesparende producten bestaan al jaren maar de vrees voor het inboeten aan comfort was te groot, terwijl dit helemaal niet het geval is. Door innovatie en aanpassing van ons consumptiegedrag kan iedereen zijn steentje bijdragen om de klimaatdoelstellingen te behalen en tegelijkertijd geld te besparen”, benadrukt Steven Verraes van hansgrohe.