Energie

Waarom en wanneer is een thuisbatterij interessant?

Waarom en wanneer is een thuisbatterij interessant?
Met een thuisbatterij kan je de groene stroom van je zonnepanelen efficiënter inzetten. Heb je dus al panelen op je dak liggen? Dan is een thuisaccu de volgende stap. Waarom is zo’n batterij zo interessant, wanneer laat je er best een plaatsen, hoeveel kost het, …? In dit artikel zetten we 5 veelgestelde vragen over thuisbatterijen op een rij!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is doorgaans een lithium-ion of zoutwater accu die stroom kan opslaan die je niet direct kan of wil benutten. Dit gaat idealiter om overtollige zonnestroom die je overdag opwekt met zonnepanelen, of goedkope netstroom die je ‘s nachts afneemt van het elektriciteitsnet.

In combinatie met een slimme omvormer regel je dan wanneer de accu stroom opslaat en wanneer je het gebruikt. Zo draag je jouw steentje bij aan de energietransitie én bespaar je flink wat energiekosten.

Wat zijn de voordelen?

Waarom zou je een thuisbatterij laten plaatsen? Een overzicht met voordelen:

1. Lagere energiefactuur

Met een thuisbatterij kan je optimaal gebruik maken van de gratis stroom van je zonnepanelen én kan je netstroom tijdelijk opslaan die je voor een lager tarief hebt afgenomen. Met als logisch gevolg dat je minder hoeft te betalen aan je energieleverancier.

2. Minder afhankelijk van energieleveranciers

Dankzij een thuisbatterij stijgt je zelfconsumptie van stroom van gemiddeld 30% naar 70%. De energie die je zonnepanelen opwekken, kan je namelijk tijdelijk opslaan en pas gebruiken wanneer je het écht nodig hebt. Dit in tegenstelling tot automatisch terugleveren aan het net, als je overdag geen energie gebruikt.

3. Back-up bij storingen

Is er een storing en kan je tijdelijk geen gebruik maken van de netstroom van je energieleverancier? Met een thuisbatterij kom je dan niet zonder elektriciteit te zitten. Deze heeft namelijk genoeg energie opgeslagen om de storing te overbruggen.

4. Duurzame investering

Zoals eerder gezegd maak je efficiënter gebruik van je zonnepanelen als je een thuisbatterij plaatst. En hoe minder netstroom je nodig hebt, hoe beter dit is voor het milieu! Dit komt doordat er nog steeds fossiele brandstoffen worden gebruikt om netstroom te genereren.

Wanneer kiezen voor een thuisbatterij?

Ook al kan een thuisbatterij zelf prima functioneren (je profiteert dan van het lage nachttarief voor netstroom), wordt deze pas écht rendabel in combinatie met zonnepanelen. Zo kan je bij een gemiddeld verbruik van 4.000 kWh, een prijs van € 0,25 per kWh en een zelfverbruik van 60% al makkelijk zo’n € 600 per jaar besparen. En dit is maar een gemiddelde! Meer info over de combinatie van een thuisbatterij en zonnepanelen lees je op www.thuisbatterij.be/thuisbatterij-zonnepanelen.

Een thuisbatterij is dus vooral een goede keuze als je onafhankelijker wilt zijn van je energieleverancier en de schommelende energieprijzen en als je bestaande elektrische installaties (bv. een laadpaal) optimaal wilt benutten.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij is afhankelijk van verschillende factoren zoals het specifieke type dat je kiest, de opslagcapaciteit, de hoeveelheid laadcycli, … De prijzen variëren en liggen gemiddeld tussen € 4.000 - 10.000 (excl. btw, incl. omvormer & plaatsing). De verwachting is dat de kostprijs van thuisbatterijen steeds lager en lager zal worden.

Kan je een thuisbatterij en laadpaal combineren?

Heb je een elektrische auto die je thuis oplaadt via een laadpaal? Dan kan een thuisbatterij voordelig zijn, maar alleen als je zonnepanelen hebt. Het grootste voordeel van deze combinatie is dat je jouw auto dan de hele dag kan opladen met groene stroom, óók als de zon een keer niet schijnt. Heb je dus een laadpaal? Kies dan eerst voor zonnepanelen, en pas daarna voor een thuisbatterij.

Ook interessant