Interieur

Ongedierte in of rondom je woning? De beste tips!

Ongedierte in of rondom je woning? De beste tips!
De bewoner van een oud huis heeft er hoogstwaarschijnlijk al eens mee te maken gehad: muizen in huis. De kieren, gaten en openingen zijn makkelijke doorgangen voor de muizen en er zijn vele schuilplaatsen te vinden in dit gangenstelsel. Blijft het bij een enkele die weinig overlast veroorzaakt, kun je aan de slag met bijvoorbeeld muizenkorrels of muizenvallen. Soms echter spreek je van een plaag, bijvoorbeeld als je interieur erdoor wordt aangetast, of goederenopslagen bedreigd worden door een grote hoeveelheid muizen. In dat geval is een professionelere aanpak nodig.

Slechte hygiëne en schade

Hoewel ze er vrij onschuldig uitzien, zijn muizen in huis behalve onprettig, ook niet goed voor de gezondheid. Ze kunnen ziektes bij zich dragen en die overdragen op mensen. Daarnaast laten ze overal hun urine en muizenkeutels achter. Ook materiële schade is een reden om tot plaagdierbestrijding over te gaan: ze kunnen schade aanrichten door te knagen aan meubels, kabels of isolatie.

Voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Zorg er zoveel mogelijk voor dat muizen niet het huis binnen kunnen komen. Zelfs de kleinste spleten en kieren zijn al voldoende voor muizen om doorheen te kunnen kruipen – zorg dus dat je die zoveel mogelijk dicht. Het is daarbij wel belangrijk om voor genoeg ventilatie te zorgen, het plaatsen van een rooster voor een opening biedt hiervoor een oplossing. Ook eten is een belangrijke trigger voor muizen om de woning binnen te gaan. Zorg daarom dat etensresten altijd weggehaald zijn, voor een afvalbak die goed sluit en breng op tijd het afval weg.

Een grote plaag

Zijn muizen niet op tijd verdreven, kan dit al snel uitgroeien tot een plaag. Ook in grotere bedrijfsruimten of een goederenopslag kunnen ze zich snel verspreiden. In dat geval is het verstandig over te gaan op een professionele aanpak. Ongediertebestrijders zijn gespecialiseerd in verschillende soorten effectieve bestrijdingsmiddelen, zoals fumigation. Fumigation, ofwel begassing, zorgt er met de behandeling van een speciaal soort gas voor dat de plaag in één keer is verholpen. Dit is vooral een effectief middel in bijvoorbeeld een grote goederenopslag of bedrijfsruimte waar de plaag heerst.

Muizen houd je dus het liefst buiten de deur. Ze kunnen vervelende ziektes met zich meedragen en schade toebrengen aan je woning of bedrijfsruimte. Zorg er zoveel mogelijk voor dat openingen gedicht zijn en het huis schoon is. Wanneer de overlast is uitgegroeid tot een plaag, is het verstandig een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen.

Ook interessant