Verbouwen

Wie regelt het onderhoud van de huurwoning?

Wie regelt het onderhoud van de huurwoning?
Een woning huren is niet altijd even makkelijk. Bij het huren van een woning komt namelijk veel kijken. Een van die dingen die bij huren komen kijken zijn onderhoudskosten. Als je langdurig in een woning woont dan komen er een aantal kosten bij kijken waaronder de onderhoudskosten. Onderhoudskosten zijn jaarlijks ongeveer 1% van de waarde van de woning. Dit is nogal een bedrag om zelf te betalen. Lees in dit artikel daarom wie het onderhoud van een huurwoning regelt en wie de kosten betaalt.

Kosten voor de verhuurder

Het groot onderhoud is meestal voor de rekening van de verhuurder. Denk bij groot onderhoud bijvoorbeeld aan buitenschilderwerk of een nieuwe cv-ketel. Renovaties komen ook op de rekening van de verhuurder te staan. Het kan voorkomen dat er een lekkage ontstaat in het huurhuis waardoor er waterschade als gevolg ontstaat. De verhuurder is bij een lekkage aansprakelijk als hij of zij niet genoeg onderhoud heeft gepleegd. In andere gevallen zijn de kosten voor de huurder. De verhuurder moet ook de kosten voor ongediertebestrijding betalen als het gaat om het verwijderen van kakkerlakken of houtwormen. Als oude delen in en rondom het huis slijten dan moet de verhuurder ook de kosten van vernieuwing betalen.

Kosten voor de huurder

De huurder van de woning moet ook een aantal kosten voor onderhoud betalen. Kosten die voor de huurder zijn vallen voornamelijk onder kleine werkzaamheden en kleine onderdelen en bestanddelen van de woning. Denk dan aan sloten of aansluitingen in huis. De aankleding van het huis en het schilderwerk in huis moet natuurlijk ook betaald worden door de huurder. Als er een lekkage is ontstaan door een fout van de huurder dan moet de huurder ook de kosten voor de loodgieter betalen. Als huurder ben je namelijk verantwoordelijk voor dagelijks onderhoud van de huurwoning. Lekkagekwijt is een bedrijf wat uitstekend kan helpen in dit soort situaties.

Gebreken bij huren

Als er voor het huren van de woning al gebreken aan de woning zijn dan moet de verhuurder deze repareren. Als de verhuurder weigert om de gebreken op te lossen dan kan je lagere huurkosten claimen. Dit kan je claimen bij de huurcommissie. In dit geval betaal je een lagere huur totdat de verhuurder het probleem heeft opgelost. Ga dus voor het huren de hele woning na voor gebreken. Lees ook goed het contract door waarin staat wat de verhuurder moet betalen.

Wil je graag een huurwoning? Check dan van te voren goed of alles in orde is met de woning. Heb je schade aan de woning? Check dan of deze kosten voor de verhuurder zijn.

Ook interessant