Architectuur

Dit weekend organiseert Brussel de Heritage Days

Dit weekend organiseert Brussel de Heritage Days
Nu zaterdag en zondag 18 en 19 september organiseert Brussel de Heritage Days / Open Monumentendagen. Op de website heritagedays.brussels kan je reserveren voor een bezoek aan een van de 140 plaatsen of voor een van de honderden activiteiten.

"Voor het eerst pakken we uit met een off-versie van het evenement. Dat betekent dat iedereen zelf iets kan organiseren rond erfgoed of persoonlijk erfgoed tonen aan het grote publiek. Erfgoed is namelijk meer dan gebouwen alleen. Het is geschiedenis, beleving, overlevering en trots. In dat kader werken we ook samen met de horecasector. Zo zullen cafés, restaurants en kiosken activiteiten, degustaties en evenementen organiseren die verband houden met het Brusselse erfgoed,” zegt Pascal Smet.


Voetbalclub Union Saint Gilloise heeft bijvoorbeeld voorgesteld om haar wedstrijd tegen Zulte Waregem in het teken van de Heritage Days af te werken.

"Kom en dompel u onder in de unieke en rijke Brusselse voetbalgeschiedenis tijdens een thuiswedstrijd van Royale Union Saint-Gilloise tegen Zulte Waregem in het legendarische Dudenpark." zegt Philippe Bormans, CEO van Union-Saint-Gilloise


Bar-restaurant Chez Musette maakt van de Heritage Days gebruik om een door en door Belgisch erfgoedmenu voor te schotelen: Garnaalkroketten - Ballekes met Luikse saus of tomaten - Verse frietjes, traditioneel gebakken - huisbereide mayonaise – Appeltaart. Zondagnamiddag kan je in Chez Musette bovendien terecht voor een gipsyjazzconcert met composities van Django Reinhardt, de beroemde jazzmuzikant die in België werd geboren.

De Belgian Chocolate Workshop nodigt je dan weer uit om je in te wijden in de geheimen van chocolade. Op deze chocoladeschool leer je deze nationale lekkernij zelf te maken. Ter gelegenheid van de Heritage Days krijg je de kans om je zelfgemaakte speculoostruffels mee naar huis te nemen.

KULT XL Ateliers stelt u voor om zijn gloednieuwe culturele hotspot voor hedendaagse beeldende kunst te komen ontdekken. Deze zeven kunstenaarsateliers en tentoonstellingsruimte liggen pal in de Europese Wijk en zijn bestemd voor residenties van lokale en internationale kunstenaars en voor tijdelijke tentoonstellingen. Zij brengen de artistieke wedijver die sinds de 19e eeuw in deze wijk heerste weer tot leven. De openingstentoonstelling doorloopt de geschiedenis van kunstenaarsateliers in Elsene sinds de 19de eeuw tot vandaag. De gedurfde architectuur van deze plaats van creatieve ontmoetingen, dialoog en gezelligheid zal je verbazen.

De Abÿ buvette van de abdij van Vorst biedt u niet alleen een gastvrije sfeer in het hart van deze historische plaats, maar organiseert de hele zomer door talrijke evenementen en activiteiten. De concerten van het Brusselse percussionistencollectief Sysmos gaan nu zaterdag door om 18.30 uuur. Zondag is het op hetzelfde tijdstip de beurt aan Big Horse.

Ook interessant