Vastgoed

Open Monumentendagen worden Heritage Days

Open Monumentendagen worden Heritage Days
Sinds 1989 organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de Open Monumentendagen. Dit evenement was van bij het begin een schot in de roos. Brusselaars en andere bezoekers kunnen er kennismaken met het stedelijke erfgoed en krijgen de kans om unieke plaatsen te ontdekken die vrijwel altijd achter gesloten deuren verborgen blijven. Vanaf dit jaar worden de Brusselse Open Monumentendagen omgedoopt tot Heritage Days. Het thema van dit jaar is ‘Meeting Points’.

“Door COVID konden we elkaar veel te lang niet onmoeten in de vele iconische ‘meeting points’ in onze stad. We vonden dan ook dat die plaatsen een centrale rol moesten spelen tijdens de Heritage Days. Deze nieuwe naam voor de Open Monumentendagen zal voor een nieuwe dynamiek zorgen. Er komt bijvoorbeeld een off-versie waar Brusselaars zelf aan kunnen bijdragen en er komt een partnerschap met de horeca,” kondigt Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet aan.


Met het thema Meeting Points schenkt deze editie dus alle aandacht aan de openbare ruimte, parken, markten, cafés en restaurants, literaire kringen, bal- of feestzalen, theaters, enz. Maar je kan ook een kijkje nemen in spreekkamers, lokettenzalen, raad-, bestuurs- en vergaderzalen, privé- en ontvangstsalons en zelfs iconische plaatsen van collectieve mobilisatie.

Hoewel dit programma bol staat van nieuwe ontdekkingen, mogen ook de klassiekers waar iedereen elk jaar reikhalzend naar uitkijkt uiteraard niet ontbreken.

“Mobilisatie is nooit eerder zo belangrijk geweest,” bevestigt Bety Waknine, algemeen directrice van Urban.


Behalve de plaatsen die hun deuren openen - waarvan een aantal bijna nooit toegankelijk zijn - zullen we in het hele Gewest meer dan honderd activiteiten organiseren. Via wandelingen, fietstochtjes, rally's, busritten, tentoonstellingen, familieactiviteiten en nog veel meer kunnen bezoekers in de stad ontmoetingsplaatsen en andere plaatsen van gezellig samenzijn verkennen.

Door de huidige gezondheidssituatie zijn reservaties net als in 2020 verplicht. Zo houden we de bezoekersstroom onder controle en vermijden we lange wachtrijen. Opdat iedereen de kans krijgt om zijn of haar programma te plannen, is reserveren mogelijk vanaf 1 september.

Opvallend dit jaar is het partnerschap dat met de horeca werd aangegaan. In dit partnerschap staat de het Brussels culinaier erfgoed centraal.

Dit jaar stellen we overigens nog een andere nieuwigheid voor. Voor het eerst krijgen Brusselaars de kans om hun erfgoedpassie te delen door hun goed open te stellen of door zelf een activiteit te organiseren. Wie zich geroepen voelt, heeft tot 3 september de tijd om zich daarvoor in te schrijven via de webpagina https://offheritagedays.urban.brussels. De voorgestelde activiteiten zullen in het OFF-luik van de Heritage Days worden opgenomen.

Het volledige programma komt in een tweetalige brochure die vanaf 23 augustus beschikbaar zal zijn aan het onthaal van Urban, de Sint-Gorikshallen en het BIP of op eenvoudige aanvraag (jdp-omd@urban.brussels). Vanaf diezelfde datum zal de brochure ook in drie talen (FR/NL/EN) geraadpleegd kunnen worden op de website www.heritagedays.urban.brussels.

Wie extra advies wil om een programma op te stellen, kan zoals elk jaar het hele weekend in de Sint-Gorikshallen terecht voor de vele gewestelijke publicaties. Breng er dan zeker ook een bezoek aan, onder meer, de tentoonstelling “Down in the River. Die je onderdompelt in de archeologische opgravingen van de Zenne” of de tentoonstelling over de fotowedstrijd van Urban zoom.

Ook interessant