Algemeen

Park van Tervuren: Hobégebinte gedemonteerd voor restauratie

Park van Tervuren: Hobégebinte gedemonteerd voor restauratie
De Regie der Gebouwen heeft in juni 2021 het Hobégebinte op het binnenplein van het Afrikapaleis in het Park van Tervuren laten demonteren. De bedoeling is om het houten gebinte, dat beschermd is als monument, op termijn te restaureren en opnieuw op te stellen.

Het Hobégebinte is een decoratief houten gebinte in art-nouveaustijl dat ontworpen werd door Georges Hobé ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1897. Oorspronkelijk bevond het gebinte zich in het Afrikapaleis (het voormalige Koloniënpaleis), maar in 1981 werd het gedemonteerd en opgesteld in open lucht op het binnenplein van het gebouw. Datzelfde jaar werd het gebinte ook officieel beschermd als monument.

Hobégebinte gedemonteerd voor restauratie
Omdat het gebinte door de weersinvloeden van de afgelopen 40 jaar in slechte staat verkeerde en te kampen had met stabiliteitsproblemen, werd het preventief gedemonteerd om verdere schade te voorkomen, en dit in overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed. De maar liefst 670 verschillende onderdelen zijn driedimensioneel in kaart gebracht en zijn voortaan droog gestockeerd.

Het doel is om op termijn het Hobégebinte te laten restaureren, opnieuw te monteren en het te beschermen tegen weersinvloeden. Momenteel is er nog geen planning opgesteld voor de restauratie. Deze zal in nauw overleg met het Agentschap Onroerend Erfgoed gebeuren.

Technische fiche


Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Voorafgaande opmeting in 3D: Topo4D
Kostprijs opmeting: ongeveer 1.000 €, inclusief btw
Aannemer voor de demontage, inventarisatie en stockage: Renotec
Kostprijs demontage, inventarisatie en stockage: ongeveer 62.000 €, inclusief btw

Ook interessant


Build for Life