Verbouwen

Gevangenis van Namen: de renovatie van de 3de vleugel is afgerond

Gevangenis van Namen: de renovatie van de 3de vleugel is afgerond
Sinds eind juni 2021 biedt de volledig gerenoveerde 3de vleugel in de gevangenis van Namen opnieuw onderdak aan gedetineerden. Net als bij de eerste twee gerenoveerde vleugels, ging het om een grondige renovatie.

Alle deur- en raamopeningen in de cellen werden vergroot en voorzien van nieuw binnen- en buitenschrijnwerk. De muren en de plafonds werden gerenoveerd en bedekt met een laag epoxyverf om schade door vandalisme te beperken en het schoonmaken te vergemakkelijken. De vloer werd betegeld en het meubilair van de cellen werd vervangen door nieuwe vaste metalen meubels. Tot slot werden alle technische installaties volledig vernieuwd (verwarming, elektriciteit, sanitair, ventilatie) en de communicatie- en veiligheidsinstallaties werden uitgebreid tot deze vleugel.

Gevangenis van Namen: de renovatie van de 3de vleugel is afgerond
“De renovatie van de derde vleugel van de gevangenis van Namen heeft de infrastrutuur verbeterd door deze specifieker en humaner te maken. Dit zal ook het geval zijn voor de geïnterneerde gevangenen in de psychatrische vleugel, die tegen eind dit jaar opertationeel zou moeten zijn,” zegt Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, belast met Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en met de Regie der Gebouwen.

“Deze werken maken deel uit van fase 2 die startte in mei 2020 en niet enkel betrekking heeft op de renovatie van vleugel C, maar ook op die van de 4de en laatste vleugel, evenals de psychiatrische afdeling en het panoptisch centrum. Het resultaat voldoet aan de verwachtingen en maakt het mogelijk om tegemoet te komen aan de operationele behoeften van een moderne gevangenis,” verklaart Laurent Vrijdaghs, administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen.

Het einde van de tweede fase is voorzien in mei 2022 en de totale kostprijs bedraagt ongeveer 9,5 miljoen euro.

Gevangenis van Namen: de renovatie van de 3de vleugel is afgerond

Een renovatie in fases

De Regie der Gebouwen verzekert de grondige renovatie van de gevangenis van Namen, maar om de werking van de gevangenis niet in het gedrang te brengen, wordt het project in fases georganiseerd.

De eerste fase tussen mei 2017 en mei 2019 omvatte de renovatie van de vleugels B en D en enkele overkoepelingen, binnenkoeren en technische lokalen.

Tussen 2019 en 2020 zorgde de Regie der Gebouwen ook voor de reiniging van de gevels van de inkomhal en van de buitengevels van het inkomgebouw.

In mei 2020 startte de tweede fase van de werken, die de vleugels A en C omvat evenals de psychiatrische vleugel en het panoptisch centrum.

De renovatie van vleugel C werd afgerond in juni 2021. De werken in de psychiatrische vleugel zijn begin mei gestart en zouden eindigen in december 2021.

De werken in vleugel A en het panoptisch centrum zullen begin augustus 2021 aanvangen. Het einde van de werken is voorzien in mei 2022.

Ook interessant