Tuin

Fontein Pol Bury is blikvanger in tuin provinciehuis Antwerpen

Fontein Pol Bury is blikvanger in tuin provinciehuis Antwerpen
© Wf provincie Antwerpe
Na 7 jaar klatert de fontein van Pol Bury terug in de tuin van het Antwerpse provinciehuis. Dit unieke kunstwerk laat water stromen tussen 42 stalen armen. Tijdens de bouw van het nieuwe provinciehuis werd de fontein gedemonteerd en volledig gerestaureerd door restauratieatelier Metafose. De fontein is een echte blikvanger in de 2,3 ha publieke tuin rond het provinciehuis.

De fontein van Pol Bury behoort tot de provinciale kunstcollectie. De kunstenaar was van de Verenigde Staten tot Japan bekend om zijn kinetische kunst. De “Fontein Mei 1981” werd veertig jaar geleden in de vijver voor het oude provinciehuis geïnstalleerd. Het was in 1972 gouverneur Kinsbergen zelf die na een bezoek aan de Verenigde Staten idee lanceerde om voor het gebouw een fontein te installeren. Er werden vruchteloos enkele ontwerpen gemaakt door o.a. de Pidpa, maar uiteindelijk werd door een zeskoppige adviescommissie in opdracht van de Regie der Gebouwen gekozen voor een ontwerp van Pol Bury.

Via een elektrische pomp wordt water in een gesloten circuit voortgestuwd naar het uiteinde van de bewegende armen. Een samenspel van water en wind doet de buizen kantelen, waardoor ze leeglopen en het proces zich kan herhalen. De gestaag knikkende beweging waarmee de fontein zich onder het gemurmel van de waterstralen overgeeft aan dit spel met de zwaartekracht, krijgt nog een bijkomend accent door de reflecterende, gladgepolijste conische afsluitingen van de buizen.

Fontein Pol Bury is blikvanger in tuin provinciehuis
© Wf provincie Antwerpe

Ook interessant