De mogelijke problemen van een aflossingsvrije hypotheek

  NL   20 juli 2018 Bron: Bouw & Wonen
De mogelijke problemen van een aflossingsvrije hypotheek
Onlangs kwam in het nieuws dat ongeveer 16% van de aflossingsvrije hypotheken In Nederland niet langer voldoet aan de eisen voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. In de praktijk lopen de eigenaren dan ook het risico dat zij noodgedwongen hun woning zullen moeten verkopen. Dat alles blijkt uit een onderzoek van onafhankelijk hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Cijfers van De Nederlandsche Bank tonen overigens aan dat ongeveer 55% van de Nederlandse hypotheken zogenoemde aflossingsvrije hypotheken behelzen. Het risico is met andere woorden groot. Ook dat laatste durft De Nederlandsche Bank te bevestigen.

Maar wat is nu net het risico van zoín aflossingsvrije hypotheek? Het blijkt om verschillende factoren te gaan. Gelukkig kan men het noodlot nog steeds afwenden door op tijd in te grijpen.

Geen uitzicht op nieuwe hypotheek

Het eerste probleem van de aflossingsvrije hypotheek ligt bij de opbouw ervan. En dan vooral de duur: een looptijd tot dertig jaar. Gezinnen die vroeger een aflossingsvrije hypotheek aangingen, staan bij de afloop ervan op de rand van hun pensionering. Indien zij op het einde van de rit hun aflossing niet kunnen betalen, blijkt een nieuwe hypotheek niet langer tot de mogelijkheden te behoren. Hoewel ouderen tegenwoordig een hogere hypotheek kunnen verkrijgen, blijkt dat lang niet meer te volstaan. Uiteindelijk blijven ze met lege handen achter en moeten zij hun woning verkopen.

Vervallen van de hypotheekrenteafrtrek

Een ander probleem vinden we zeventien jaar terug in de tijd. De toenmalige regering besliste immers om de hypotheekrente nog maximaal dertig jaar aftrekbaar te houden. 2031 is dan ook de deadline. In de praktijk impliceert dat andermaal een financiŽle mokerslag, terwijl ruim 700.000 aflossingsvrije hypotheken de jaren nadien aflopen.

Mentaliteitsprobleem

Eerder al had Vereniging Eigen Huis een rondvraag gehouden bij haar leden. Hieruit bleek dat ongeveer een derde van de mensen die over een aflossingsvrije hypotheek beschikken, denken dat ze dit op het einde van de looptijd niet zullen kunnen terugbetalen. Toch maakt het merendeel van de huizenbezitters zich geen zorgen. Zij halen de overwaarde aan als voornaamste argument om hun geweten te sussen.

Toch klopt dat niet helemaal. De voorwaarden voor de toekenning van een hypotheek zijn de laatste dertig jaar immers alleen maar strenger geworden. Het inkomen is hierbij belangrijker geworden dan die overwaarde. Niet voor niets moet er in het najaar een publiciteitscampagne volgen om hen te waarschuwen voor de risicoís.

Tijdig ingrijpen is de boodschap

Het goede nieuws: voor de meeste aflossingsvrije hypotheken laat de uiteindelijke aflossing nog ruim vijftien jaar op zich wachten. Hierdoor kan je nog steeds een aflossingsvrije hypotheek oversluiten. Vaak is dat de voordeligste oplossing. Het aflossingsvrij deel is immers meeneembaar en ook de rente ligt tegenwoordig historisch laag. Laat je eventueel bijstaan door een hypotheekadviseur. Er zijn ook online rekentools beschikbaar die al snel duidelijk zullen maken of je al dan niet tot de risicogroep behoort. Is dat het geval? Dan kun je maar beter snel actie ondernemen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo