Vastgoed

Wat kost een huis kopen nu eigenlijk echt?

Een huis kopen is geen eenvoudige klus. Het is immers een van de grootste aankopen uit je leven. Goed budgetteren lijkt dan misschien vanzelfsprekend, maar het is een hele kunst. Zo kun je niet aan de slag vooraleer je een duidelijk overzicht hebt van alle kosten die bovenop de vraagprijs komen. Kortom, tijd om te ontdekken wat een huis kopen nu écht kost!

Notariskosten en juridische kosten

Een eerste bijkomende kost zijn de zogenaamde notariskosten. Een verkoop is pas officieel wanneer je een verkoopakte ondertekend hebt, en die opstellen en neerleggen is werk voor een notaris. Zijn of haar ereloon wordt berekend als een percentage op verschillende schijven van de aankoopprijs. Sinds 2012 betaal je bovendien 21% btw op notariskosten. Daarnaast zijn er juridische kosten verbonden aan het administratieve onderzoek dat de notaris moet uitvoeren. Hoewel ze in elke situatie afzonderlijk worden berekend, komen juridische kosten veelal neer op 600 à 1.000 euro.

Registratierechten

Wanneer je een huis of appartement koopt, betaal je bovenop de aankoopprijs registratierechten. Op dit moment is nog sprake van twee tarieven: 5% van de aankoopsom voor woningen die onder klein beschrijf vallen en 10% van de aankoopsom voor woningen die onder groot beschrijf vallen. Vanaf 1 juni bedragen de registratierechten standaard 7% van de aankoopsom.

Hypotheek

Ga je een hypothecaire lening aan? Dan betaal je behalve rente op het geleende bedrag ook een inschrijvingsbedrag. Dat is een percentage van 0,30% op het bedrag dat je leent. Goed bepalen welk bedrag je precies nodig hebt, is dus een must om nodeloze kosten te besparen.

Klaar om een bod te doen?

Met deze bijkomende kosten in het achterhoofd, kun je alvast een realistische inschatting maken van de totaalprijs van je woning. Onthoud wel dat het gangbaar is om vijftien à twintig procent onder de vraagprijs te bieden. Doe dus niet meteen je hoogst mogelijke bod – en vergeet uiteraard de opschortende voorwaarden niet te vermelden.