Vastgoed

Rendement op vastgoed berekenen

Investeren in vastgoed – of het nu aan de kust is of bij jou in de buurt – staat algemeen bekend als een veilige optie voor wie het maximum uit zijn spaarcenten wil halen. En natuurlijk gaat het niet alleen om een financieel rendement: als je tijdelijk in je tweede woning kan gaan wonen, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes, haal je er uiteraard ook veel plezier en voldoening uit. Maar voordat je gaat snuisteren in het aanbod aan woningen en verliefd wordt op een pand, wil je misschien wel weten wat je investering precies opbrengt. Met andere woorden: je wil het rendement op dit vastgoed berekenen. Hier lees je hoe je dat aanpakt.

Hou rekening met de staat van het pand dat je koopt

Het lijkt misschien een open deur, maar om het rendement op je vastgoed te berekenen, moet je rekening houden met onvoorziene kosten. Laat je dus niet verleiden door makelaars en projectontwikkelaars die je met brutorendementen om de oren slaan, maar denk goed na. Als je een oud pand koopt en je op korte termijn een grondige renovatie moet uitvoeren, kan je rendement meteen een duik nemen. Natuurlijk zorgen die renovatiewerken er op termijn ook wel voor dat je pand aantrekkelijker wordt voor huurders.

Onvoorziene kosten die aan je rendement knabbelen

Als je pand regelmatig leegstaat, is je rendement ook veel minder hoog dan aanvankelijk gedacht. En die situatie komt vaker voor dan je misschien vermoedt. Een studentenwoning kent bijvoorbeeld typisch veel verloop, maar ook een vakantiewoning die in een minder populaire streek ligt, heeft vaak minder aantrek dan verhoopt. Tot slot kunnen omstandigheden zoals werken in de straat waar je een winkelpand verhuurt, roet in het eten gooien.

Het rendement op vastgoed berekenen: hoe doe je dat nu?

Het rendement op vastgoed berekenen lijkt misschien eenvoudig, namelijk: de gemaakte kosten (aankoopprijs en notariskosten bijvoorbeeld) aftrekken van de huurinkomsten. Toch komt er heel wat meer bij kijken, zoals intussen duidelijk zal zijn. Een maand leegstand per jaar (en daar zit je sneller aan dan je denkt) zorgt al snel voor 8 procent minder inkomsten. Ook blijft er onvermijdelijk een deeltje van je nettorendement bij de fiscus kleven, via de onroerende voorheffing en belasting op uw inkomsten. Tot slot moet je rekening houden met kosten voor onderhoud, onderhoudswerkzaamheden, verzekeringskosten, etc. Om het nettorendement te kennen, trekt u de kosten van al deze variabelen trekt u af van de huuropbrengst.

Ook interessant