Volgens Embuild, Bouwunie en NAV bevat het wetsvoorstel voor Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek te vage definities en regels die moeilijk toepasbaar zijn in de praktijk. Zo zouden aansprakelijkheidstermijnen sterk worden verlengd, worden conformiteitsvereisten veralgemeend en is er sprake van verplichte samenwerking tussen partijen zonder heldere afspraken. "Het resultaat is een juridisch mijnenveld," zegt Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild. "Wat bedoeld was als vereenvoudiging, leidt in de praktijk tot onduidelijkheid en verhoogde aansprakelijkheidsrisico's voor alle partijen in het bouwproces."
Steven Lannoo, directeur van de architectenbelangenvereniging NAV, wijst erop dat de huidige teksten onvoldoende aansluiting vinden bij de complexiteit van hedendaagse bouwprojecten. "Het lijkt een technisch verhaal, maar de impact is groot: wat nu op papier komt, bepaalt straks wie opdraait bij fouten op de werf. Bovendien wordt de aansprakelijkheid voor conformiteitsgebreken fors uitgebreid, zelfs voorbij de tienjarige termijn. Dat zet de verzekerbaarheid van architecten onder druk en zal de bouwkosten doen stijgen."
Meer kosten en minder vertrouwen
Ook de economische gevolgen laten zich voelen. "Als onzekerheid toeneemt, stijgen ook de kosten – onder meer voor verzekeringen en andere contractuele verplichtingen," aldus Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, de beroepsvereniging voor zelfstandigen en kmo's uit de bouw in Vlaanderen. "De kans is reëel dat dit uiteindelijk de betaalbaarheid van bouwen verder onder druk zet."De huidige voorstellen dreigen volgens de sectororganisaties de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer te verstoren. Een duidelijk en evenwichtig juridisch kader is nochtans onmisbaar om het vertrouwen tussen de partijen in een bouwproces te verzekeren. Rechtszekerheid is een basisvoorwaarde voor goed projectbeheer. We vragen dan ook voldoende tijd en overleg om te komen tot regels die hanteerbaar zijn voor alle betrokken actoren.
De sectororganisaties werken momenteel aan een reeks amendementen die het huidige voorstel kunnen verbeteren. Zij hopen in overleg met het federaal parlement tot een oplossing te komen die modernisering combineert met rechtszekerheid en economische haalbaarheid. De sector wil actief bijdragen aan een duidelijke en toekomstgerichte regelgeving, maar dat kan alleen slagen als we samen – overheid en sector – tot een evenwichtig voorstel kunnen komen.