Registratierechten bij aankoop van een woning wijzigen vanaf vandaag

  BE   1 juni 2018 Bron: Diverse media
Registratierechten bij aankoop van een woning wijzigen vanaf vandaag
Vandaag, 1 juni 2018 is het zover. De veelbesproken aanpassing van de registratierechten bij de aankoop van een woning zijn in werking getreden. Het verouderde kadastraal inkomen speelt nu geen rol meer. Er is nu ťťn globaal lager tarief voor de gezinswoning van 7%, met een extra korting voor wie een bescheiden gezinswoning koopt en/of een ingrijpende energierenovatie uitvoert. Volgens de regering zal de hervorming meer gezinnen in staat stellen om een eigen woning of appartement te kopen. Vroeger betaalde de meeste kopers 10 procent, aleen de mensen die een bescheiden woning kochten, betaalde amper 5 procent. Maar daarvoor komen nu andere compensatiemaatregelen.

Vlaams minister van FinanciŽn Bart Tommelein (Open VLD) berekende dat acht op de tien kopers van een gezinswoning nu minder belastingen zullen betalen. Maar het hangt er natuurlijk van af of je registratierechten zullen dalen van 10 naar 7 procent of zullen stijgen van 5 naar 7 procent.

Hoewel, wie een bescheiden woning koopt, met een aankoopprijs tot 200.000 euro, krijgt een vrijstelling van registratierechten op de schijf tot 80.000 euro. Concreet betekent dat een reŽel voordeel van 5.600 euro. En dat compenseert natuurlijk die procentuele verhoging van de registratierechten. In 16 steden en in de Vlaamse rand geldt die vrijstelling van 5.600 euro zelfs tot een aankoopsom van 220.000 euro.

Wie een bouwgrond wil kopen, een tweede verblijf, of een ander onroerend goed dat niet zal aangewend worden als gezinswoning zal wel nog altijd het standaardtarief van 10 procent betalen.

De verlaging van 10 naar 7 procent en de vrijstelling zijn alleen van toepassing als de eigenaar er binnen de twee jaar zelf gaat wonen en zelf geen eigenaar is van een andere woning of bouwgrond (tenzij die binnen het jaar verkocht wordt).

Naast die voorwaarden is er ook nog een bijkomend voordeel mogelijk: als de nieuwe eigenaar de woning op een energiezuinige wijze grondig renoveert, moet die maar 6 in plaats van 7 procent registratierechten betalen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo